Arjen Lubach vleesnamen poster

Verbod op vleesnamen voor plantaardige producten

Waar gaat dit over?

De landbouwcommissie van het Europees Parlement wil een verbod op vleesnamen voor plantaardige producten. Namen als ‘vegieburger’ en ‘vegan schnitzel’ zouden voor verwarring en klachten zorgen. Zelf vraag ik me af hoeveel klachten er hierover daadwerkelijk zijn. Gaat dit niet een gewoon over een staaltje lobbyisme?

Wie niet goed mee is, kan onderstaand filmpje bekijken. Arjen Lubach had het onlangs nog over de vleesnamen voor vleesvervangers in zijn show ‘Zondag met Lubach‘.

Arjen Lubach over Vleesnamen:

Concurrentie door vleesnamen?

De vleesindustrie is gigantisch en ziet vermoedelijk concurrentie in de met groenten, noten en olie bezaaide burgers. Het zijn namelijk vooral flexitariërs die ze eten. Mensen die dezelfde dag even goed wél een stuk kip of biefstuk hadden kunnen consumeren.

De vraag die je hier zeker en vast mag stellen is of dit wel écht door die vleesnamen komt. Misschien zijn de boodschappen rond klimaatopwarming en milieuvervuiling niet duidelijk over gebracht bij de landbouwcommissie. Kan dat ook aan de benaming liggen?

Wat als de wet er door komt?

Als de wet er door komt kan dit heel wat gevolgen hebben. Productenten van vegetarische producten zullen al hun benamingen moeten aanpassen en dat vraagt een investering. Dat niet alleen, de producten zullen veel minder zichtbaar in de rekken liggen, iets waar de landbouwcommissie vermoedelijk naar toe wil.

Toch denk ik dat de plantaardige producten en de opmars van vegetarisme en veganisme niet tegen te houden is.

You have to murder to call it a burger

We kunnen er bijvoorbeeld voor blijven zorgen dat de vegetarische groentenschijven en vegan rondjes van de toekomst blijven opvallen. Waarom niet de slagzin van Arjen Lubach gebruiken op de verpakkingen? ‘You have to murder to call it a burger’. Dank voor de inspiratie, Lubach!

Download hier je gratis poster!

Arjen Lubach vleesnamen

Up to date blijven?

Op mijn website kan je een blog vol ‘Zero Waste’ tips en actuele reacties volgen. Ook maakte ik een boek met 366 Zero Waste tips en kan je via mijn Zero Waste Podcast nog meer te weten komen over deze levensstijl.

1 Reply to “Verbod op vleesnamen voor plantaardige producten”

  1. Tja, ik vind al jaren dat producenten van vegetarische producten een fout maken door die producten ‘vleesvervangers’ te noemen. Zo zwengelt men de concurrentie aan en krijgt men dus belachelijke maatregelen als bovenvernoemde vraag naar een verbod. De term ‘vleesvervanger’ zelf duidt toch aan dat men in concurrentie gaat met de vleesindustrie.
    Verder vind ik het gebruik van ‘You have to murder to call it a burger’ ook eerder negatieve reclame. Je overtuigt geen enkele vleeseter om minder vlees te gaan eten door hem uit te maken voor moordenaar of te proberen hem met schuldgevoelens te overladen …. Beter een positieve boodschap brengen zoals ‘Geef je groenten eens een ander jasje !’ of ‘Plantaardige voedingsalternatieven’.
    Indien men in ons onderwijs wat meer informatie zou geven rond gezonde voeding en een gezonde levenshouding zou er al minder vlees gegeten worden. Bewustwording vraagt tijd.

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook