Alternatieven voor de supermarkt

Slow Shoppen

Wie duurzaam wil winkelen, loopt in een supermarkt vaak tegen de muren aan. Ik merkte bij het streven naar een zero waste levensstijl dat er met supermarkten niet te onderhandelen valt. De supermarkt is een fabriek die in jouw plaats keuzes maakt. Alles moet ook zo snel gaan. Je krijgt onvoldoende info bij elk product. Daarom werd ik ben fan van “slow shopping”. Je gaat bewust winkelen op plaatsen waar je de nodige tijd en info krijgt. Wil je dus graag duurzaam winkelen? Kies dan in éérste instantie eens een alternatief voor de supermarkt!

Alternatieven voor de supermarkt:

De supermarkt is zo handig! Je vindt er alles op één plek en verliest geen tijd! Denk je dat? In het lijstje hieronder heb ik enkele duurzame alternatieven verzamelt in levels. Bij de alternatieven in level 1 kan je soms sneller aan je product geraken dan in de supermarkt. Hoe hoger het level hoe meer moeite je inderdaad moet doen, maar de tips zijn daarom niet minderwaardig! Wie weet ontdek je er wel een nieuwe hobby of passie door.

Level 1: Wanneer je wil, waar je wil

Deliveroo: Woon je in een stad? Laat je snack of maaltijd thuis leveren door een fietser!

Weg geef groepen: Kijk op sociale media of jouw voorwerp gratis wordt aangeboden!

Delen: Misschien heeft jouw buur wel het apparaat die je voor die éne avond mag gebruiken,…

Level 2: Steeds in de buurt, gemakkelijk in te plannen

  • Lokale winkel: Omdat er minder vlees gegeten wordt, kan je tegenwoordig terecht bij de slager voor (vegetarisch) broodbeleg, yoghurt, slaatjes of een voorgekookte maaltijd. Laat er je eigen potjes vullen. Ook bij de bakker en biowinkeltjes ben je welkom met je eigen zakje. We zagen al dat dit niet geweigerd mag worden om hygiënische redenen. Kijk ook even of er al een Zero Waste shop in jouw buurt geopend werd, want ze beginnen talrijk te worden!
  • Belevingscadeau: Schenk iemand een dagje uit, een etentje of maak thuis een lekkere taart. Tijd is onbetaalbaar!
  • To good to go: Bestel via een app eten uit een restaurant of winkel dat bijna over tijd gaat aan een goedkopere prijs om voedselverspilling tegen te gaan!
  • Boeren en buren: Bestel online lokale groenten, fruit en artisanale producten. Haal ze op bij een buurderij in je buurt. Sommige buurderijen leveren aan huis.
  • Ourobouros: Bestel een groentemand bij een biodynamisch tuinbouwbedrijf. Haal je bestelling op in de buurt.
  • Kollebloem: Verse groenten geleverd bij een afhaalpunt in de buurt.
  • Zonnekouter: Wekelijks een verrassingspakket met heerlijke groenten.
  • De markt: Hier kan je onderhandelen met de verkoper over je verpakking. Bovendien zijn de producten regelmatig lokaal en vers.
  • De kringloopwinkel: Je hebt namelijk niet altijd niéuwe spullen nodig. Hier kun je ook échte schatten vinden

Level 3: Enorm sociaal, voor wie iets meer moeite wil doen

  • Steun het  goede doel: Vooral rond kerst wordt er veel lekkers verkocht door (jeugd)organisaties. Wafels of peperkoeken uit de supermarkt zijn niet te evenaren aan wat met veel liefde gemaakt is. Je kan met de organisaties onderhandelen over een duurzame oplossing voor de verpakking.
  • De weggeefwinkel: Hier worden spullen gratis weg gegeven. Ideaal voor als je geen wegwerpbekertjes wil gebruiken op een feestje en nog een eenvoudig service zoekt, een schatkamer voor wie aan upcycling doet of een foute DVD wil bekijken.

Level 4: Zet je in en leer bij

Recht van bij de boer: Ga zélf je groenten ophalen of oogsten bij een boer. Voor wie graag kookt volgens het seizoen en nieuwe groenten wil ontdekken. Meer info bij organisaties zoals o.a Efarmz, Oostgoed CSA,

Level 5: Voor de diehard fans

De moestuin: Dit vraagt arbeid, maar ook passie. Voor wie droomt van een moestuin: ik kan je alleen maar aanraden er helemaal voor te gaan. Het brengt veel werk, maar tegelijkertijd veel rust met zich mee.

Ken jij zelf nog een alternatief? Laat het me weten via het contactformulier! Dan vul ik deze lijst verder aan.

Meer tips en informatie?

Thumb Zero Waste Kalender
logo zero waste podcast small

In mijn herbruikbare zero waste kalender en via mijn Zero Waste Podcast krijg je nog meer tips!

Bronnen:

-Stampmedia. (2015, 4 december). Juttu lanceert nieuwe trend: slow shopping. Geraadpleegd van http://www.nieuwsblad.be/cnt/blsme_02004401
-VTM nieuws. (2017, 12 september). Beelden uit slachthuizen doen minder vlees eten. Geraadpleegd van https://www.hln.be/nieuws/binnenland/beelden-uit-slachthuizen-doen-minder-vlees-eten~ab5696ea/

10 Replies to “Alternatieven voor de supermarkt”

  1. Net nog boodschappen gedaan bij de slager. Beetje gebabbeld en ze herinnerde zich nog dat ik liever niet heb dat ze etiketjes op mijn potjes plakt… Wat een service …

  2. Pingback: 2019
  3. Toptips! Misschien nog een interessante: Peerby (bij het delen) en TooGoodToGo (app om voedselverspilling tegen te gaan, dus je kan bij de bakker dat allerlaatste brood nog gaan halen, of een heel gerecht in een restaurant.

      1. Hallo Veerle,
        Too good to go is tegenwoordig zowat overal aanwezig.
        Beedrop bestaat helaas nieg meer.
        En ja hoor, je ‘oude’ artikels worden ook nog gelezen. ?

        1. Bedankt! Ik pas Beedrop aan. Spijtig nieuws eigenlijk. To Good To Go staat er al bij. 🙂

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook