boekenkastbeurs 2020

Tijd voor een boekenkastbeurs

Het zero waste evenement voor boeken

Waarom een boekenkastbeurs? Dit jaar is er geen grote boekenbeurs in Antwerpen. Een virus strooit roet in het eten van alle evenementen. De herfst blijft wel hét seizoen bij uitstek om te lezen. De dagen worden korter, je kruipt graag wat vroeger onder de wol. Een goed boek voor het slapengaan kan de dagen letterlijk wat boeiender maken. Zeker nu er buiten haast niets meer te doen valt. Dus waarom dit jaar niet eens je eigen boekenkast induiken?

Dat boek dat je nog niet las.

Iedereen heeft wel ergens een boek liggen dat niet uitgelezen werd. Soms heb je zelf nog een boek waar je nooit aan begon. Nu heb je tijd om dat boek wél eens te lezen. Maar laten we hier samen een echte beleving van maken die we delen met elkaar. Laten we doen alsof een oud boek een nieuwe ontdekking is. Zodat anderen dit ook willen lezen én jij het boek kan doorgeven. Tijd voor een boekenkastbeurs!

Hoe organiseer je een boekenkastbeurs:

  • Wandel naar je eigen boekenkast.
  • Kies een boek dat je op dat moment aanspreekt, het boek dat je als eerste ziet of dat je nog niet las.
  • Hoe oud het ook is, deel het boek op sociale media alsof het een nieuwe aanwinst is. Zo zet je een “vergeten boek” en “vergeten auteur” nog eens in de kijker. Gebruik #boekenkastbeurs zodat anderen die mee doen en de hashtag volgen je post ook ontvangen.
  • Lees het boek.
  • Is het boek uit? Deel je ervaring online of met je vrienden.
  • Misschien wil nu iemand anders dit boek ook lezen.
  • Geef het boek door, leen het uit of ruil het met een ander boek.

Wil je weten wie er allemaal mee doet of zelf mensen uitnodigen? Ga dan naar het facebook evenement!

Dat boek dat je nooit zal lezen.

Dankzij de boekenkastbeurs kan je ook je boeken even opnieuw doornemen. Het kan zijn dat je een boek niet las omdat het verhaal je écht helemaal niet aansprak. Of je begon er aan en het was gewoon helemaal niet fijn. Gelukkig zijn hier oplossingen voor.

Littlefreelibrary.org

De site littlefreelibrary.org bevat een kaart met punten waar een “free library”, een “vrije bib” te vinden is. Hier kan je zelf boeken achterlaten en een ander boek mee nemen. Op die manier blijven boeken in omloop én worden ook de auteurs niet vergeten.

Booksinboxes.eu

Op booksinboxes.eu kan je een volgnummer geven aan je boek. Wie je boek leest kan dit bevestigen en zo kan je na verloop van tijd volgen welke weg het boek afgelegd heeft.

Cadeau

Hou je niet van bepaalde boeken maar heb je een vriend die er helemaal weg van is? Schenk het dan als kerstcadeau of gewoon eens tussendoor. Let wel op: ga eerst goed na of de persoon in kwestie écht iets aan je boek heeft. Als een boek bij een ander persoon op de boekenplank blijft staan zonder gelezen te worden, dan zijn we weer bij af.

Kringwinkel

Natuurlijk kan je steeds terecht bij de kringwinkel. Toch lijkt het me leuker om eerst andere opties na te gaan. Aangezien je dan zeker bent dat ze in omloop blijven en gelezen worden. De kringwinkel krijgt ieder jaar een heleboel boeken waar ze niet altijd wat mee kunnen doen.

Creatief aan de slag

Een boek waar je écht niets meer mee bent of dat niemand nog zou willen lezen, daar kan je nog steeds iets mee doen. Zo kan je er creatief mee aan de slag. Ken je de “folded book” techniek?

Of zag je de tutorials al om van een boek een toverboek te maken? Erg leuk voor de fans van Harry Potter!

En zo staan er op het internet nog honderden leuke dingen die je met een oud boek kan doen. Laat het niet verloren gaan, geef er nog een laatste, leuke functie aan.

Meer tips over Zero Waste?

Op mijn website kan je een blog vol ‘Zero Waste’ tips volgen. Ook maakte ik een boek met 366 Zero Waste tips en kan je via mijn Zero Waste Podcast nog meer te weten komen over deze levensstijl.

Wil je op de hoogte blijven?

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook