Veel gestelde vragen over 'Zero Waste'

Zero Waste shoppingbag met groenten

Ik merk dat veel vragen over Zero Waste steeds terug komen. Daarom verzamelde ik de meest gestelde vragen en antwoorden op deze pagina. Ken je iemand die wil starten met een Zero Waste levensstijl? Stuur hem dan zeker deze pagina door, het kan helpen!

1.Waar kan ik verpakkingsvrij winkelen?

Heb je geen specifieke afvalarme winkel in de buurt, maar wil je toch met je eigen herbruikbare verpakking winkelen? Op steeds meer plaatsen wordt dit aanvaard. Op de kaart van Mij Pak Je Niet In kan je kijken waar dit in jouw buurt kan.

2.Winkelen met je eigen verpakkingen, mag dat wel volgens de wetgevingen rond hygiëne?

Het FAVV (Het fedaraal ageindschap voor de veiligheid van voedselketen) laat duidelijk weten dat dit wél mag. Het wordt zelf aangemoedigd. Natuurlijk zijn er een aantal voorwaarden. Zorg ervoor dat je potjes proper zijn en dat ze beschikbaar zijn om voedsel in te bewaren. Meer info lees je op hun website.

3.Hoe kan ik afvalarm winkelen als mijn supermarkt zoveel voorverpakte zaken verkoopt?

De beste oplossing om verpakking te vermijden is de supermarkt te vermijden. Er is niet alleen veel verpakking, de producten komen vaak van ver weg wat veel uitstoot én voedselverspilling met zich mee brengt. Je gaat natuurlijk naar de supermarkt om weinig tijd te verspillen, want in zo’n winkel kan je alles kopen, maar er zijn voldoende alternatieven die evenveel tijd kosten. Ga op zoek in je buurt of herplan je weekplanning: ga bijvoorbeeld zondag naar de markt in plaats van zaterdag naar de supermarkt. Meer alternatieven lees je op “alternatieven voor de supermarkt volgens gemakzuchtlevel“.

4.Is Zero Waste leven een oplossing voor de klimaatverandering?

Zero Waste betekent “geen verspilling” en omvat veel meer dan enkel de verpakkingen en plastic. Als we enkel de focus op afval leggen, helpen we het milieu en onze omgeving, maar brengen we geen oplossing voor het klimaat. De klimaatverandering komt door verbranding van fossiele brandstof. Als we verpakking op groene energie zouden maken hebben we een oplossing voor de klimaatverandering, maar blijven we het milieu nog steeds vervuilen met afval. Daarom houdt Zero Waste rekening met het milieu én het klimaat. We gaan niet onnodig energie verspillen, maar ook verpakking laten we liever achterwege. Meer daarover op “Zero Waste is geen oplossing.”

5.Waar kan ik rijstkoeken kopen zonder verpakking?

Zero Waste winkelen doe je niet door wat je wekelijks koopt te vervangen door hetzelfde in een afvalarme versie. Je begint met wat er wél al beschikbaar is zonder verpakking en gaat daarmee aan de slag. Je zal snel zien: je basisbehoefte kun je verpakkingsvrij vinden (water van de kraan, groenten, fruit, brood,…) en beetje bij beetje volgt de rest wel. Ook ik heb nog steeds geen rijstkoeken gevonden zonder verpakking. Ik koop ze dus niet meer. Er is voldoende lekkers dat wél beschikbaar is zonder verpakking. Tips kan je vinden bij “Wat eet een Zero Waster?

6.Verlies je veel tijd om al je producten zelf te maken als je afval wil besparen?

Ja! Vooral voor mensen als ik die daar helemaal niet in uitblinken. Zero Waste betekent “geen verspilling” en ik wil mijn tijd ook niet verspillen. Wanneer een product kant en klaar en zonder plastic verpakking te verkrijgen is in een winkel ga ik dit kopen. Indien niet, dan heb je gelukkig een heleboel recepten die maar 5 minuten duren. Je kan hier meer over vinden op mijn blog over “Zero Waste of Time” Ben je iemand die er net van geniet om zijn eigen producten te maken? Dan zal dit voor jou net wél ontspannend zijn en raad ik aan om dit zeker te doen.

7.Waar kan ik terecht met oude, plastic bloempotjes?

Het is me opgevallen dat ik niet de enige ben: een ‘Zero Waste Lifestyle’ gaat vaak gepaard met een liefde voor planten of tuinieren. Maar wat doe je met plastic bloempotjes achteraf? Biobased of niet, composteren doen ze niet. Wanneer ze stuk zijn, moeten ze helaas in de restafvalbak. Goed nieuws, wanneer ze niét stuk zijn kan iemand anders met een liefde voor planten of een tuincentrum ze vast en zeker gebruiken!

Wist je dat je op openexotenotuinen inzamelpunten vindt in jouw buurt van mensen of winkels die deze potjes met plezier aan nemen?

8.Waar en wanneer kan ik bij jou terecht met mijn vragen over Zero Waste?

Zero Waste Podcast: “E!Colle”

In mijn podcast afleveringen ga ik samen met mijn broer op zoek naar oplossingen op jullie vragen! Luisteren en abonneren kan via Soundcloud , Itunes, Spotify, google podcast of Youtube. Vragen voor de podcast kan je stellen via mail, instagram, facebook of comments op de aflevering of de apps.

Zero Waste Rollercoaster

In deze lezing overloop ik samen met de deelnemers tips en tricks voor een Zero Waste lifestyle. Ik maak voldoende tijd om vragen te beantwoorden. Je kan bij evenementen kijken waar ik allemaal te gast ben. Wil je graag een rollercoaster organiseren bij jou in de buurt? Stuur me dan een mailtje en we bekijken samen de mogelijkheden.

Zero Waste Kalender

Wil je elke dag een tip om de afvalberg kleiner te maken? Dan is mijn boek misschien wel wat voor jou. Ik verwijs er naar verschillende organisaties en projecten die jou ook verder kunnen helpen. Je kan hem bestellen op mijn webshop.

Cover Zero Waste Kalender 3D
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook