Zero Waste naar school

Zero Waste naar school? Een top 5!

Een Zero Waste schooljaar

Zero Waste naar school met je kinderen, kan dat? Veerle en Kristof bespraken het al in aflevering 2 van E!Colle, de Zero Waste podcast. Veerle Colle geeft hieronder enkele tips om het schooljaar duurzamer te maken. Meer tips hoor je in de podcast!

1.Rekbare boekenkaft

Blijkbaar is het op veel scholen nog steeds verplicht boeken te kaften. Op die manier worden boeken beter beschermd en gaan ze langer mee. Dat een school boeken jaar na jaar hergebruikt is al een mooie en duurzame beslissing. Het kan echter nog duurzamer. Hoe kun je boeken kaften zonder dat je papier moet verspillen? De rekbare boekenkaft is hiervoor een oplossing. Je kan ze o.a. vinden bij Hema , maar ga zeker ook eens kijken in andere winkels met schoolspullen. Zo’n rekbare boekenkaft trek je gewoon als een elastiek over je boek heen, ongeacht het formaat. Je kan ze volgend jaar gewoon opnieuw gebruiken. Bovendien bespaar je veel tijd: Je moet géén boeken meer kaften!

kleurpotloden

2.Kleurpotloden in ruil voor fluo stiften

Door géén fluo stiften aan te kopen kun je een heleboel plastic uit de pennenzak weren. Met kleurpotloden kun je evengoed tekst markeren. Vooral geel, oranje, lichtgroen en lichtblauw zijn hier ideaal voor. Wil je toch graag een fluorescerend kleurtje? Dan bestaan er kleurpotloden met fluor van bruynzeel, of je kan er vinden in enkele bio winkels. In winkels als Dille en Kamille of speciaalzaken als bijvoorbeeld Schleiper kun je kleurpotloden afzonderlijk kopen en zo verpakking besparen.

RVS brooddoos en drinkbus

3.RVS brooddoos en drinkbus

Steeds meer scholen beginnen rekening te houden met onze afvalberg en verbieden aluminiumfolie, plastic flesjes of ander verpakkingsmateriaal bij de lunch. Hoe kunnen kinderen dan zero waste naar school? Een brooddoos en herbruikbare drinkbus zijn de oplossing, uiteraard. Wil je nog duurzamer kun je voor een “roestvrij stalen” brooddoos en drinkbus gaan. Neem een kijkje op websites als “levenzonderafval.com” of “greenjump.nl”, ga eens langs bij een afvalarme winkel of eventueel zelf een supermarkt als Bio Planet of Delhaize om een leuke RVS brooddoos en drinkbus te zoeken voor je kinderen én jezelf. Eens je deze onvernietigbare spullen in huis hebt gehaald, zal je niet meer terug willen naar plastic potjes. Plastic is moeilijk afwasbaar, denk maar aan de rode schijn die je potje krijgt als je tomatensaus gebruikt hebt. Bovendien tast plastic vaak de smaak van je voedsel aan, doordat er minuscule stukjes plastic in je voeding komen bij het verslijten van de doos.

vintage schooltas

4.Vintage, 2de hands of gerecycleerde schooltas

Geef ook tweedehands een kans wanneer je kind een nieuwe schooltas zoekt. Wie weet kun je een mooie, vintage tas vinden in de Kringwinkel die bovendien nog sterk is ook. In het begin van het schooljaar plaatsen alle kringwinkels meer schoolmateriaal in hun winkels en houden ze leuke kortingsacties. Er zijn ook steeds meer merken die schooltassen maken uit duurzaam of gerecycleerd materiaal. Een voorbeeld hiervan is Fjallraven , maar ook Jansport heeft een reeks gerecycleerde rugzakken. Het is niet zo erg moeilijk om duurzame rugzakken op te merken tegenwoordig. “100% recycled” wordt vaak gebruikt als promostunt. Hou hier dus zeker rekening mee als je een nieuwe rugzak of schooltas zoekt. Zelf heb ik een rugzak van Sleepwalker. Daar zijn we erg tevreden van.

5.Koester je materiaal, want het is het waard!

Bewaar schrijfmateriaal altijd op een vaste plaats. Zo weet je heel goed wat je nog hebt. Alleen zo kun je onnodige aankopen vermijden. Toch iets te kort? Misschien heb je die rekenmachine maar 1 jaar nodig en kun je die lenen van een buurmeisje. Probeer ook voor klein materiaal eens langs te gaan in de kringwinkel of zelf de weggeefwinkel. Zij hechten aan het begin van het nieuwe schooljaar veel aandacht aan schoolspullen.

Wist je trouwens dat je vaak net zo goed met potlood kleine notities kan nemen dan met balpennen? Zo bespaar je alweer een hoop aan productie!

Mensen vergeten vaak de waarde van hun spullen. Dat zie je aan de hoeveelheid balpennen, potloden of ander schoolmateriaal je soms ziet liggen op de trein, op het trottoit,… Je krijgt ze dan ook regelmatig gratis in een goodybag of bij een actie dus we hebben er thuis genoeg. Die spullen hebben ook, net zoals bij een TV-toestel of een auto, een groot productieproces achter de rug waar veel grondstoffen voor nodig zijn. Wees daarom alert, hecht waarde aan je spullen.

Koop geen doos met 100 stylo’s, je zal die onbewust sneller verliezen omdat je er toch nog zo veel hebt. Of je bijt ze gewoon stuk, want ze waren bijna gratis. Beperk je aanbod liever tot 2 of 3 en koester die. Je zal merken dat dit voldoende is. Tegen de tijd dat je stylo leeg is, kreeg je een andere op een evenement of ligt er eentje te wachten op een nieuwe eigenaar in de tram. Heb je nog voldoende stylo’s, dan weiger je de gratis stylo op dat evenement, natuurlijk. Doe hetzelfde met kleurpotloden: koop geen volledige doos als je thuis enkel de kleur blauw en rood ontbreekt. Ga naar een tekenwinkel en koop die afzonderlijk. Zo bespaar je ook nog eens een extra verpakking!

Draag je steentje bij

Probeer scholen te steunen in het digitaliseren. Zo hebben veel scholen een digitale agenda of werken ze met tablets in plaats van cursusblokken. Deze vooruitgangen beperken druk en papier. Als je toch papier gebruikt, vergeet dan niet dat elk blad twee zijdes heeft die kunnen gebruikt worden. Bovendien kan ook kladpapier door een printer gehaald worden.

Ook het transportmiddel kan veel uitmaken. Kiezen voor een fiets of een wagen kan veel verschil betekenen en is gezonder. Veel scholen zijn ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Zo ga je ook meer zero waste naar school!

Als leerkracht kan je het goede voorbeeld tonen door je drinkbus op je bureau te plaatsen. Sommigen gaan zelf zo ver dat ze de school iets laten ontwerpen. 

We kunnen allemaal ons steentje bijdragen. Als moeder, vader, student, leerling, directeur of leerkracht. Vergeet dat steentje dus niet vast te zetten en anderen hier verder op te laten bouwen.

Meer tips en informatie?

Ik maakte een herbruikbare Zero Waste Kalender en via de Zero Waste Podcast leer je ook heel wat bij over een duurzame levensstijl.

Thumb Zero Waste Kalender
logo zero waste podcast small

20 Replies to “Zero Waste naar school? Een top 5!”

  1. Allemaal toptips! Aan die rekbare boekenkaft had ik zelf nog niet gedacht, dus dat ga ik zeker onthouden nu onze meid naar het eerste leerjaar gaat.

    1. Ik vond kaften van boeken net leuk met oude kranten en tijdschriften. Altijd hippe foto’s en als er toch een scheur in komt is er alweer oud papier in voorraad.

      1. Inderdaad, leuk idee! Maar de bedoeling is dat papier verleden tijd wordt, dat wordt het ook door digitalisering. De Joepie! is niet meer…?

      2. Ik zag in een zero waste groep op facebook een tof idee: iemand had de boeken gekaft met bladen uit een oude atlas … was nog mooi ook!

  2. Ik kocht vorig jaar rekbare boekenkaften.
    De juf maakte ze stuk door dingen in de omslag van de schriften te nieten.
    En mijn zoon rekte ze daarbovenop nog uit.
    En omdat hij nogal «wild» is plooisen de hoeken om en met de stof waren ze bijna niet meer terug te plooien
    Het stond vreselijk slordig en de «groene» school eiste voor na de kerstvakantie papier omnde schriften.

  3. Ik werk op een blo-school, waar we al heel veel jaren rond minder afval werken. Zo krijgen alle kinderen een brooddoos, een drinkfles om verder te gebruiken. Op de spullen die ze het jaar erop verder gaan gebruiken, wordt een sticker gekleefd en dit brengen ze terug mee. Geld meegeven gebeurt niet in een envelop, maar in een portemonnee, en er zijn nog veel voorbeelden…
    Blij deze tips te lezen, ik deel!

  4. Dag Veerle, super leuk en handig artikel. Heb jij toevallig een idee welke merken of webshops een agenda gemaakt van gerecycled papier aanbieden? Het gebruiken van een digitale agenda is voor mijn job helaas niet mogelijk. Alvast bedankt!

    1. Dag Lena,

      We behandelen deze vragen in de volgende aflevering van onze podcast. Binnenkort online 🙂 Bezig dus met research voor jou! 😀

  5. Ik had nog nooit gehoord van rekbare boekenkaften en had geen idee van hun bestaan!! Waarom wist ik dit gisteren nog niet? Maar goed, ik neem de tips mee voor volgend jaar ?

  6. Graag ook research naar een gerecycleerde gezinsplanner aub ! ☝️ Dankjewel voor je tips. #fan

  7. Alles digitaal is helaas vervuilender dan papiergebruik. Electronica heeft betere marketingcampagnes dan papierbedrijven, maar de papierindustrie is vandaag een vrij groene sector. Papier wordt gemaakt van oud papier en bomen die sowieso moeten gekapt worden in het kader van duurzaam bosbeheer. Hetzelfde document steeds opnieuw op je scherm bekijken, verbruikt veel energie.

    1. Dat is helaas niet overal zo. Gelukkig zijn er veel bedrijven met het fsc label. Dat klopt. Dat zorgt voor bosbeheer. Toch blijf ik het moeilijk hebben met “wegwerpspullen”.

      1. Alles uit Europa is normaal vrij ok. Verspilling is uiteraard nooit goed, maar papier op een verstandige manier gebruiken zorgt voor een kleinere ecologische afdruk dan digitalisering al te ver drijven. Vind het erg jammer dat dit vaak nogal zwart-wit wordt benaderd…

        1. Blij dat je hier ook bewust van bent. Data kost energie, daarom dat gedeelde documenten beter zijn dan steeds maar heen-en weer mailen. Ook je inbox legen spaart energie! Dat zijn allemaal dingen waar ik zeker nog eens iets over wil schrijven! ? Laten we ook gewoon starten met iets dat digitaal bewaard werd, niet nog eens af te printen of te kopiëren. Dat is ook een vorm van een eerste stap voorwaarts!

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook