Top 10 zero waste vallen

Wat je beter niet koopt, al lijkt het duurzaam

Je bent klaar om een Zero Waste levensstijl aan te gaan en beseft dat je heel veel spullen moet vervangen door nieuwe, duurzame spullen. Op het internet wordt het aanbod steeds groter. Lucky you! Dat weten ook de producenten. Zij slagen er in jou dingen te laten kopen die je niet nodig hebt of die helemaal niet zo “afvalvrij” zijn. Zero Waste bloggers worden gesponsord om allerlei producten en merken te vermelden die jij zou willen. Voor je een ontspulcoach moet laten komen, geef ik jou graag een top 10 zero waste vallen op een rijtje. Zo vermijd je onnodige aankopen!

Top 10 Zero waste vallen:

#10.Totebags

totebag

Plastic zakjes zijn niet meer in de mode. Op elk evenement staan ze nu met gratis totebags te zwaaien. Als je er nog geen miljoenen in je kast hebt liggen, mag je dat zeker aanvaarden. Mijn verzameling is echter groot genoeg. Ik wacht tot ik er voldoende versleten heb. Dan koop ik een nieuwe, sterke tas die langer mee gaat. Laat je dus niet misleiden door gratis totebags! Ze stapelen thuis al snel op. Wat je thuis niet gebruikt, is toch maar “waste” of time, “waste” of place, … waste dus.

#9.Mason Jars

mason jar

Zero Waste is een levensstijl die net zoals andere stijlen zijn “topmerken” heeft. Wie een échte mason jar kan aanschaffen is natuurlijk supercool! Alleen zijn ze erg duur en heb je thuis zeker nog bokalen staan. Je kan bokalen die je eerder kocht voor confituur of augurken selecteren om jouw kast net zo trendy te maken als waren het mason jars. Je bespaart geld en opnieuw afval door geen nieuwe producten te kopen.

#8.Papieren zakjes

papieren zakjes

“Het is niet zo erg, het zit in een papieren zakje!” Door plastic te verbannen, vergeten we dat er grondstoffen bestaan waar we duurzaam mee om moeten gaan. Per jaar verdwijnt bijna 7,9 miljoen hectare natuurlijk bos. De overgebleven bossen worden bedreigd door ontbossing, ook voor de productie van papier. Dat laat WWF ons weten. Het is dus niet zomaar papier. Ga liever winkelen met een herbruikbaar zakje dan papieren zakjes door de vingers te zien.

#7.Herbruikbare theezakjes

herbruikbaar theezakje

Dit is gewoon niet praktisch. Na elk glas thee moet je die dingetjes wassen! Ik gebruik een metalen filtertje in de vorm van een ei dat ik gewoon na afspoelen opnieuw kan gebruiken. De herbruikbare zakjes zijn dus echt niet interessant voor wie veel thee drinkt.

#6.Kleding uit gerecycleerd plastic

gerecycleerd plastic

Gerecycleerd plastic is een ander woord voor “polyester”. Het is inderdaad een mooi initiatief om uit afval nieuwe kleding te maken. Daarom gaan producenten hun kleding meteen “duurzaam” of “ecologisch” labelen. Klanten worden niet voldoende bewust gemaakt van een ander probleem. Ook gerecycleerd plastic zal in de wasmachine geleidelijk aan ontbinden. Minuscule plasticdeeltjes die je filter niet kan absorberen komen op die manier toch in de oceaan terecht. Het is niet eenvoudig om dit te vermijden, maar er wordt naar oplossingen gezocht. Zo is er een zak, de guppyfriend, waarin je kleding met polyester kan wassen. De zak houdt de microplastics tegen. Bewust kopen, is ook een oplossing. Draag zorg voor je kleding en koop minder vaak nieuwe kleren. Zo heb je budget over om toch voor duurzame kleding te kiezen. 

#5.Foodhuggers

foodhuggers

Deze napjes zorgen er voor dat je fruit langer vers blijft. Je hebt vast wel nog potjes of bokalen staan waar je etensrestjes in kan steken. Je hebt die huggers helemaal niet nodig. Sommigen hebben ook maar 1 vorm, zoals een avocado, waar je dan ook maar énkel een avocado in kan steken. De rest van het jaar liggen die dingen dus gewoon in je kast rommel te wezen.

#4.Ecologisch wegwerp bekers, oordopjes,…

wegwerpmiddelen

Als ik het woord “wegwerp” zie staan, blijft er een belletje rinkelen en is voor mij het “ecologische” concept vernietigd. Als we plastic gaan vervangen door een alternatief dat ook moet worden weg gegooid, verandert er niets aan onze bewustwording. Er worden nog steeds grondstoffen gebruikt om slechts enkele seconden van dienst te zijn. Lossen we het probleem op? Of verschuiven we het hier gewoon? Denk eerst aan alternatieven. Zoals “bring your own cup”, “herbruikbaar oorstokje” , “de menstruatiecup“,…

#3.Tandpasta op een blokje

tandpasta op een stokje

Als je denkt dat je de oplossing voor je tandpasta hier mee hebt gevonden, dan zit je fout! Het is duurzaam, het ziet er ideaal uit, maar…het smaakt verschrikkelijk slecht! Tenslotte wordt het ook een enorme smurrie in je badkamer en is het erg onhandig om mee te nemen op reis. Wil je duurzame, verpakkingsvrije tandpasta? Ga dan voor pilletjes of maak ze zelf!

#2.Nietloze nietmachine

nietloze nietmachine

Gewoon omdat het niet werkt. Het plooit je papier waardoor je een stuk of 3 blaadjes slechts één minuutje aan elkaar kan hechten. Probeer op een andere manier nietjes te vermijden. Print zo weinig mogelijk af. Tracht die oude boekhouder te overtuigen om digitaal te werken! Een andere oplossing voor grote bundels papier is een kladblaadje door middel vouwen en het papier daarmee samen hechten. Het is minstens even praktisch als een nietloze nietmachine.

#1.Bio Latex ballonnen

latex ballonnen

Ballonnen zijn er om te knallen. Een wegwerpproduct kan niet duurzaam zijn. Dit vraagt opnieuw energie, grondstof en productie om een voorwerp te maken dat echt niet lang mee gaat. We hebben geen ballonnen nodig. Kies voor vlaggetjes, bloemen, versier stenen met een laagje verf,…alleen zo wordt je feest echt waardevol.

Ecologische labels

Het lijkt misschien wat eigenaardig voor je. Producten die op het eerste zicht zo milieuvriendelijk lijken, plots in deze lijst te zien staan. Misschien ben jij net erg tevreden van enkele producten. Dat kan, natuurlijk, iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Wat ik vooral wil mee geven is dat, hoe meer je koopt, hoe meer afval je zal blijven produceren. “Wegwerpproducten” zijn dus nooit “zero waste”. Spullen die je niet gebruikt, maar toch in je kast liggen, zijn ook afval. Ze zitten gewoon nog niet in de vuilbak. Blijf dus bewust van wat je koopt en verminder vooral je aankopen. Het is erg verleidelijk om al die ecologische labels te zien staan, maar informeer je en denk twee keer na!

Meer tips en informatie?

In mijn herbruikbare Zero Waste Kalender en de Zero Waste podcast krijg je nog meer inzicht!

Thumb Zero Waste Kalender
logo zero waste podcast small

Bronnen:

WWF. (z.d.). ontbossing. Geraadpleegd op 28 juni 2018, van https://www.wnf.nl/wat-wnf-doet/themas/bossen/ontbossing.htm

11 Replies to “Top 10 zero waste vallen”

  1. Toch een opmerking op deze blog. #3 Van de tandpasta op stokjes ben ik heel tevreden Veerle. Vind dat helemaal niet zo slecht smaken en geen idee waarom het bij jullie zo’n smurrie is. Natuurlijk maken we ook regelmatig zelf onze tandpasta maar dit vind ik een mooi alternatief.

    1. Dag Johan, bedankt voor je commentaar. Fijn dat het bij jou wel werkt. Voor mij was het jammer genoeg niet ideaal, maar iedereen heeft zijn voorkeuren. Uiteindelijk gaat het er om dat je beter niet iets koopt dat je niet nodig hebt of gebruikt. Zoals ik aan het einde vermeld. Dus als jij ze graag gebruikt, haak dan niet af. ?

  2. Ik ben het met zo ongeveer alles wel eens. Ik krijg opeens overal herbruikbare tote bags en op de duur heb je er gewoon te veel. En dat van die mason jars is inderdaad waar, al moet ik toegeven dat een mooie voorraadkast met allemaal dezelfde potten wel mijn ogen uitsteekt. Maar voorlopig hou ik mij sterk en gebruik ik de plastic bewaardozen die ik al lang heb en lege confituurpotten.

    1. Dag Kathleen, bedankt voor je bericht. Stiekem geef ik ook toe dat allemaal dezelfde potten best mooi zijn, hoor. Het is gewoon niet de prioriteit. Ik vond inmiddels ook erg mooie bokalen elders. ?

  3. goeie tips! Vooral die eco wegwerpdingen vind ik echt nonsens. Wanneer je die gewoon in de vuilnisbak gooit gaan die echt niet vanzelf composteren tussen alle andere afval, het blijft gewoon afval. Zelfs voedsel heeft enorm veel tijd nodig om te composteren tussen alle andere ‘gewone’ afval. Ik heb onlangs mijn composteerbare tandenborstel op de composthoop gegooid, benieuwd of het werkt!

    1. Super! En inderdaad, het composteerd moeilijk + er is opnieuw veel productie voor nodig.

  4. Je kan met een herbruikbaar theezakje ook gewoon in één keer een liter (of meer) zetten in een thermoskan, hoef je ook maar één keer water te koken (energiebesparing!). En/of je kiept het zakje leeg, spoelt hem zo nodig even uit en gebruikt hem opnieuw. Als de volgende thee wat langer duurt hang je hem te drogen..

      1. Voor de meeste zaken volg ik, al vind ik de smaak van tandpasta echt niet slecht. Ook geen smurrie, maar vind hem verder ook niet zo praktisch in gebruik. Waar ik echter niet in volg, is de nietloze nietjesmachine. Ik heb er een op mijn werk, en hij werkt echt fantastisch. Ik kan er zelfs tot 7 blaadjes goed mee hechten en ondertussen deel ik hem met mijn collega die de facturatie doet. Zij is er ook al helemaal fan van, de facturen nemen nj wat minder plaats in in de map volgens haar. Wij hebben wel een redelijk groot en relatief zwaar ding moet ik zeggen, niet van die goedkope brolmachientjes die je overal vindt.

        1. Dag Ellen,

          fijn om te horen dat er nietloze nietmachines zijn die wél werken. Misschien was mijn ervaring minder optimaal. Ik werk nu ook met paperclips en ben heel tevreden van dat herbruikbaar systeem. 🙂

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook