portret Grietje Vandaele

Mij Pak Je Niet In: Grietje Vandaele leerde Gent verpakking vermijden.

Af en toe laat ik iemand aan het woord met een mening die mij inspireert. Deze keer doe ik dat met Grietje Vandaele, leerkracht beeldende Kunsten op het SKI in Gent, aka “den Ottogracht”. In zone 9000 kent iedereen haar als “Grietje van Mij Pak Je Niet In”. Een burgerinitiatief die al aan “plastic attack” deed voor het “hip” was.

Bewust wording

Een aantal jaar geleden deed stad Gent een oproep naar bewuste burgers. Grietje sloot zich aan om rond “afval” te werken. “Waar we op de eerste sessie vooral accenten legden op upcycling, werd het snel duidelijk dat al onze creatieve ideeën een maat waren voor niks: we moesten niet opwaarderen maar gewoon afval vermijden.”, zegt Grietje. “Door hier over na te denken, ging er een nieuwe wereld voor mij open.” Grietje begon bewust met afval minderen. “Sindsdien ging ik met mijn eigen pot frietjes halen.”

Waar we op de eerste sessie vooral accenten legden op upcycling, werd het snel duidelijk dat al onze creatieve ideeën een maat waren voor niks: we moesten niet opwaarderen maar gewoon afval vermijden.

Atelierdestad Gent: Mij pak je niet in, de frituur from Peter De Bock on Vimeo.

Een jaar later, op een signeersessie van Bea Johnson bij Øhne sprak Ortja (schonestadsmeisje) Grietje aan: “Ik ben een enorme fan van jou!!!” Ze toonde haar accessoires om afvalvrij te leven en vroeg Grietje of ze net als Bea 1 pot afval had per jaar. “Ik schaamde mij een beetje.”, legt Grietje uit. “Ik ging helemaal niet zo ver, maar werd toch als een voorbeeld gezien.” Sindsdien gaat Grietje bijna niet meer naar de supermarkt, maar met eigen potjes naar de slager, bakker, kruidenierszaak,… én Øhne.” Sommigen zullen Grietje extreem vinden, maar ze is een relativerende vrouw. “Ik zondig wel eens.”, zegt ze.”Je mag er niet te veel druk opleggen, maar ik wil ieder jaar beseffen dat ik weer iets extra heb gedaan. Dit jaar was dat mijn auto weg doen.”, iets waarvan het afval niet te meten valt in een bokaal.

Mij pak je niet in

Uit de brainstormsessies in Gent, ontsproot “Mij Pak Je Niet In”. “Ik ben er fier op dat ik de slogan heb bedacht…”, geeft Grietje eerlijk toe. MPJNI maakt burgers bewust dat ze met eigen verpakking welkom zijn in winkels. “Om die boodschap te verspreiden kozen we bewust voor een tag ipv een sticker, die weer voor afval zou zorgen.”. Tijdens de Gentse Feesten 2014 werd MPJNI voor het eerst zichtbaar bij het grotere publiek. Niet veel later voegde ik me toe aan de groep en illustreerde een flyer. Deze hangt nog steeds op in verschillende winkels.

mij pak je niet in

Flyer van Mij Pak Je Niet In, geïllustreerd door Veerle Colle

Slechts één doel: verpakking vermijden

MPJNI zat niet stil. Het is geen vzw, iedereen werkt volledig onbezoldigd met één doel: “verpakking vermijden”. “We organiseerden een picknick met eigen verpakkingen. We hebben inkopen gedaan en de verpakking achtergelaten aan de kassa.” Dit klinkt een beetje als de huidige Plastic Attacks?  “Klopt”, zegt Grietje. “Helaas wouden de organisators onze expertise van 3 jaar niet delen. Er kwam geen samenwerking.” Dat is jammer, maar toch zijn de vele acties van tegenwoordig nodig. MPJNI heeft zeker mee geholpen met de bewustwording. Ze hebben enkele jaren terug verschillende instanties aangesproken en gewezen op mogelijke oplossingen. “Iedere persoon die door MPJNI geïnspireerd werd is een opsteker en heeft energie om de pagina en groep te blijven voeden.”, zegt Grietje. “Onze facebookgroup en onze kaart blijven groeien.” Op www.mijpakjenietin.be kan iedereen winkels aanduiden waar je welkom bent met eigen potjes. Wat begon als een burgerinitiatief uit Gent is nu nationaal.

Ontdek meer over de organisatie op: www.mijpakjenietin.be

Meer tips en informatie?

Thumb Zero Waste Kalender
logo zero waste podcast small

Ontdek 366 tips in mijn boek, de Zero Waste Kalender. Via mijn Zero Waste Podcast kan je nog meer te weten komen over een duurzame levensstijl:

2 Replies to “Mij Pak Je Niet In: Grietje Vandaele leerde Gent verpakking vermijden.”

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook