schenk iemand tijd!

Zero waste tip: Tijd, een kostbaar kerstcadeau

Moeten wij “iets” kopen?

“Ik moét een cadeautje voor de schoonmoeder vinden, maar ik weet écht niet wat! Ze heeft al alles!” Herkenbaar? Waarom “moeten” we eigenlijk “iets” kopen? Gaan wij echt zo graag in volle stress op zoek naar een voorwerp? Is dat écht de manier om te tonen wat een persoon waard is? Worden we daar zélf gelukkig van?

Onlangs in de Morgen: “Te veel speelgoed is slecht voor kinderen”.  Als ze bij kinderen speelgoed weg halen, worden ze creatiever en socialer. Net zoals bij volwassenen. Een mens wordt niét gelukkig van spullen, maar van elkaar. Wij hebben alles wat we nodig hebben, behalve tijd om met elkaar te delen. Dus daar heb je het antwoord op de vraag wat je schoonmoeder nog niét heeft: tijd!

Time is money, money is time.

Vergelijk eens. Iemand die twee dagen voor kerst op bol.com haastig een cadeau bestelde of een persoon die een gaatje maakt in zijn agenda, al is het maar om even naar jouw verhaal te luisteren. Die tweede heeft een stukje tijd aan jou gegeven. In 2017 kwamen we zoals elk jaar tijd te kort! Tijd is zeldzaam aan het worden. Dus wat maakt een cadeau écht kostbaar? De prijs of de tijd die je er in stopt?

Tijd is zeldzaam aan het worden. Dus wat maakt een cadeau écht kostbaar? De prijs of de tijd die je er in stopt?

Een belevingscadeau als oplossing

De oplossing? Een “belevingscadeau” zo heet dat tegenwoordig. Willen we nog een stapje verder gaan proberen we deze belevingen natuurlijk ook met zo weinig mogelijk afval te realiseren! Zelf zou ik graag een lijnkaart krijgen om me deze winter te kunnen verplaatsen, maar er zijn nog interessante geschenken die je kan geven! Neem even een kijkje op mamaruimtop.be, de blog van een andere “Colle” en ontdek een waslijst aan alternatieve kerstcadeau’s!

Meer tips en informatie?

Thumb Zero Waste Kalender
logo zero waste podcast small

In mijn herbruikbare zero waste kalender en via mijn Zero Waste Podcast krijg je nog meer tips!

Bronnen:

C, J. (2017, 6 december). Studie: te veel speelgoed is slecht voor kinderen. Geraadpleegd van https://www.demorgen.be/wetenschap/studie-te-veel-speelgoed-is-slecht-voor-kinderen-bac2fd90/

Colle, N. (2017, 8 december). Hoe kom ik de feestdagen door zonder cadeau-hangover? Tips voor brol-vrije feestdagen! Geraadpleegd van https://mamaruimtop.be/2017/12/08/hoe-kom-ik-de-feestdagen-door-zonder-cadeau-hangover-tips-voor-brol-vrije-feestdagen/

5 Replies to “Zero waste tip: Tijd, een kostbaar kerstcadeau”

  1. Wij geven nu voor de eerste keer aan ons neefje van 6 een zelfgemaakte bon voor een pizza- en slaapfeestje bij ons thuis! Voor de mama vinden we elk jaar een uitstapje uit: vorig jaar Lord of the dance, dit jaar Pascale Platel 🙂 En een bon voor de kapper !

  2. Wij hebben de regel ingevoerd dat de cadeautjes tweedehands of zelfgemaakt moeten zijn. Als iets (tweedehands) gekocht wordt, mag je maximum €10 spenderen. Zo ga je bewust voor iemand op zoek naar een leuk geschikt cadeautje (je moet dus wat bewust bezig zijn met die persoon en creatief zijn). Verassend hoe een mooie geschenkjes wij elk jaar krijgen!
    Voor nieuwjaar doen we een ‘niet-meer-nodig-cadeautje’. Iets dat je thuis hebt maar niet meer gebruikt. Loop eens rond in je huis en ga op zoek, een boek dat je gelezen hebt, een cd box dat je gewonnen hebt, een voorstelling waar je niet naartoe kan, die fles whisky dat je gekregen hebt maar niet drinkt, die lakens dat je in de verkeerde maat gekocht hebt… Ik kijk er al weer naar uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook