“Mijn vriendin leeft Zero Waste, wat nu?”

Ik vroeg mijn partner eens hoe hij staat tegenover het Zero Waste gedoe. Zijn antwoord lees je hier!

“Ze was al een veggie en bleef alles zo lang mogelijk hergebruiken. Het was geen verrassing dat mijn vriendin ook wou leven zonder afval.”, aldus Lukas. “Inmiddels wonen we samen en moeten we relativeren én compenseren.”

“Omschakelen op een leven zonder afval is niet eenvoudig. Het vraagt investeringen, inzet en tijd.”, zegt Lukas.”Veerle en ik maken samen keuzes als we thuis iets aanpassen of uit testen. Er zijn enorm veel alternatieven op de markt. Die speelt ook graag in op de rage rond “duurzaamheid”. Laat je niet vangen door dat begrip, het is een onbeschermde term die door iedereen gebruikt kan worden. Wie écht minder afval wil maken koopt minder, of ze nu “duurzaam” zijn of niet.”

“De ene persoon kan meer afval besparen dan de ander. Voor Veerle is het een hobby en een uitdaging geworden. Het is voor haar geen moeite om verder te fietsen naar een winkel waar ze wél paddestoelen hebben zonder verpakking. Voor wie het moeilijk heeft door zijn situatie om zijn inkopen volledig zero waste te doen, kan thuis bijvoorbeeld wel vaste zeep gebruiken en plastic flessen achterwege laten. Het is belangrijk dat je die kleine aanpassingen maakt, de grote stappen volgen wel.”

Tips voor mensen met een Zero Waste partner:

Zorg dat je partner niet te snel gaat:

Jij bent misschien nog niet helemaal klaar voor een bepaalde aanpassing, terwijl je partner dat wel al is. Bovendien raak je snel ontmoedigd als je te snel vooruit gaat, juist doordat het veel inspanning vraagt.

Relativeer:

De visie van je partner mag mooi zijn, het blijft belangrijk om rekening te houden met elkaar, je budget én je gezondheid. Als je ziet dat de “zero waste obsessie” één van deze dingen in de weg staat, zet je partner dan met beide voeten op de grond.

Investeer niet wanneer dat nog niet moet!

Het is belangrijk dat jullie allebei achter een nieuwe investering staan. Vergelijk de gewenste aankoop met wat eventueel ook bruikbaar is thuis. Gooi geen spullen weg omdat ze niet “zero waste” zijn en je ze metéén wil vervangen. Dit is zeker niet “duurzaam”.

Compenseer:

Veerle wil Zero Waste leven, maar ik hou énorm van Tortellini’s. Omdat deze nog niet te vinden zijn in de buurt zonder verpakking zijn we het eens om dit nog in verpakking te kopen. Ja, soms doe ik het ook gewoon stiekem. Geen discussie dan. (lacht)

Meer tips en informatie?

Thumb Zero Waste Kalender
logo zero waste podcast small

Ik maakte een herbruikbare Zero Waste kalender en via mijn Zero Waste Podcast kan je nog meer te weten komen over een duurzame levensstijl.

In aflevering 25 van de podcast praten we samen over het onderwerp “Zero Waste huisgenoten”.

https://www.veerlecolle.be/2020/08/25/25-zero-waste-huisgenoten/

3 Replies to ““Mijn vriendin leeft Zero Waste, wat nu?””

  1. Goed geschreven stuk! Ik denk dat dit met veel zaken geld, wees je bewust van het tempo in aanpassingen wat je relatie nog leuk houdt. Niet alleen qua zero waste, maar ook als jij bijvoorbeeld minder vlees wilt eten of andere veranderingen wlt doorvoeren. Veranderen is best lastig, dat lukt het beste samen 🙂

    1. Bedankt voor je reactie, Christi! Dat klopt inderdaad. Niet te snel gaan is de boodschap. Zo kon ik eenvoudig van de ene dag op de andere vegetariër worden, maar zero waste gaan leven is eigenlijk een weg zonder einde. Het gaat er om te doen wat jij kan voor jezelf en waardoor je zelf nog gelukkig blijft (of gelukkiger wordt). Extreme veranderingen die je zelf niet aan kan, hou je echt niet vol.

  2. Ik zit spijtig genoeg nog met veel spullen bij puntje 3…
    Eens ik van alles af ben, probeer ik duurzamere spullen te kopen (lees: er ligt thuis nog een hele voorraad scheermesjes, shampooflessen en zeep-navulzakjes,…)

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook