Papier besparen anno 2020

Is papierverspilling nog iets waar we het over moeten hebben anno 2020? Ja! Elk jaar stijgt de mondiale papierconsumptie met 20% ondanks de digitalisering. Dat lees je in het verslag van Leefmilieu Brussel. Dus ik krijg de kriebels wanneer ik een papieren zakje weiger om afval te besparen en de verkoopster enthousiast zegt ‘Het is maar papier!’. Alsof papierverspilling gedoogd kan worden nu we hardnekkig tegen de wegwerpplastic strijden.

Het materiaal waarop wij krabbeltjes zetten, pizza in laten leveren of pakjes in versturen is ontzettend kostbaar. Grote, oude bomen geven er hun leven voor en de CO2 uitstoot bij productie is ook niet te onderschatten.

Illustratie papa colle en de kinderen

Toen ik klein was kwam mijn vader regelmatig thuis met een kartonnen doos vol kladpapier van het werk. Kladpapier is hier de term voor papier dat aan één zijde bedrukt is. Op de andere kant konden wij ons uitleven. Ik ben het dus gewoon om op kladpapier te schetsen of notities te nemen.

Ik heb nooit de ommekeer moeten maken om voor het milieu ‘plots kladpapier’ te gaan gebruiken. Wel schrik ik de dag van vandaag hoe vaak ik nog te maken krijg met papierverspilling. Als illustrator ga ik hier erg bewust mee om. Dus leek het mij fijn om enkele tips te delen!

1.Kies standaard kladpapier in je printer.

Kladpapier in de printer

Leg standaard kladpapier in de lade van je printer. Vervang het pas door een maagdelijk wit blad wanneer je een officieel document wil printen waar je écht geen andere gegevens bij wil of mag delen. Je kan die grens zelf kiezen. Doordat er standaard kladpapier in mijn printer zit, zal het weinige dat ik print automatisch afgedrukt worden op een papier dat eerder al gebruikt is geweest. Ik kreeg hier alleen maar waardering voor. Zelf waardeer ik het ook enorm wanneer ik post ontvang met een bestelbon op kladpapier. Indien die bestelbon niet op kladpapier gedrukt is, gaat hij gewoon mijn printerlade in voor hergebruik.

Pas dit ook toe op je werk!

Kladpapier in een bedrijfsprinter

Wij hebben op ons kantoor standaard één schuif in de printer met ‘kladpapier’. Foutieve prints, oude posters en andere documenten die we niet langer gebruiken, worden in deze lade geplaatst. Interne documenten worden daarop geprint.

2.Kies niet standaard voor je printer.

Zorg voor een goede, digitale klassering op je computer. Zodat je zelf alles terug vindt. Dan hoef je dit ook niet nog eens op papier te bewaren. Digitaliseren is niet gelijk aan milieuvriendelijker. Maar waarom zou je iets dubbel bewaren? Bespaar je die energie. Geef je digitale documenten steeds een duidelijke naam dat de aanmaakdatum én inhoud omschrijft, zo kan je zelf via een zoekfunctie op je PC alles terug vinden. Werk zoveel mogelijk in de cloud, zodat je niet steeds documenten heen- en weer hoeft te mailen. Ook dat slurpt energie.

3.Pas de lay out aan.

Krijg je een document van 10 pagina’s lang? Kijk even of je het font niet wat kleiner kan zetten of pas de lay out een beetje aan. Probeer die dan op zo weinig mogelijk pagina’s te plaatsen en druk het pas nadien af.

4.Weiger single use.

Net zoals bij plastic is ‘single use’ papier géén milieuvriendelijke optie. Zouden we alle single use plastic vervangen door papier, dan lossen we geen probleem op maar verschuiven we het alleen maar. Dus weiger ook single use papier. Ik denk dan aan rietjes, zakjes, verpakkingen,…

5. Gebruik wat je hebt.

kladpapier snijden met lat om notitieblok van te maken

Heb je wat papier nodig om kleine zaken af en toe op te noteren? Gebruik dan iets dat je al liggen hebt. Denk aan een gebruikte envelop, de achterkant van een flyer of één van die gratis notitieblokjes die je ooit kreeg op een evenement. Je kan ook eenvoudig een aantal papieren versnijden tot kleine post-its. Zo hoef je die fluorescerende afleidingen niet langer op je bureau te zien.

Geschenktip!

Redo papers

Ken je redopapers uit Antwerpen al? Zij maken van oude posters en papier leuke notitieboekjes. Als je dus deftige papiertjes zoekt en je wil ze zelf niet versnijden of je bent op zoek naar een duurzaam relatiegeschenk. Eén adres: redopapers.com

6.Schrijf je notitieboekjes vol.

Je ziet het vaak: iemand werkt aan een project en gebruikt daar een rood notitieboekje voor. Een ander project heeft een groen boekje. Wanneer het project af is, blijven de halflege notitieboekjes rondslingeren in huis. Waarom niet het boekje omdraaien en het 2de project starten aan de andere zijde van het boek? Of de lege bladzijden er uit scheuren, bundelen en aan de muur hangen als boodschappenlijstjes of post-its?

notitieboekjes

Toen ik besloot om de ‘Zero Waste Challenge’ aan te gaan in 2014, besloot ik ook om nooit meer een nieuw notitieboekje te kopen. Sindsdien heb ik dit ook niet meer gedaan. Ik nam er nog 2 aan op een evenement, maar daar ben ik nu al enkele jaren zoet mee. Dus hierbij ga ik het dan ook laten.

Wat met de uitwisbare notitieboekjes?

Een uitwisbaar notitieboekje, zoals greenbook, zorgt er voor dat je aantekeningen kan maken zonder nieuw papier te gebruiken. Dat is een geweldige uitvinding. Zodra ik geen papier meer vind in huis, schakel ik meteen over. Dat moment lijkt nog ver weg. Er komt elke week wel ergens een envelop met de post en ik gebruik regelmatig kladpapier op mijn werk ook thuis. Ik vind het belangrijk dat je, voor je iets nieuws zou kopen, er eerst even bij stil staat: ‘Heb ik al iets in huis dat ik hiervoor kan gebruiken’? Als het antwoord op die vraag ‘ja’ is, koop dan niet meteen iets nieuws. Zolang er kladpapier te vinden is, heb je zo’n boekje eigenlijk niet nodig. Ook moet je er steeds nieuwe pennen voor aankopen, terwijl je op kladpapier eenvoudig én plasticvrij zaken kan noteren met een potlood.

7.Kies voor tweedehandsdozen.

Illustratie Veerle Colle op een kartonnen doos

Wil je iets verzenden, verhuizen, bewaren of verplaatsen? Je hoeft helemaal geen nieuwe kartonnen dozen in de Ikea halen. Een oproepje op je sociale media, een telefoontje naar een familielid of gewoon eens langsgaan bij een winkel kan wonderen doen. Colruyt en Bio-Planet zetten steeds hun gebruikte dozen aan de ingang, zodat klanten ze kunnen gebruiken. Op tweedehands.be of marktplaats.nl kan je soms bij de categorie ‘gratis’ de dozen vinden! Bovendien kan je er ook creatief mee zijn. Ik denk dan aan een kartonnen fort voor je kat of een mooi versierde cadeaubox!

8.Lees boeken.

Wanneer je een boek koopt dat je niet leest, heb je niet enkel papier, maar ook geld verspilt. Het is beter om boeken te lezen dan om ze te kopen en dat kan perfect! Denk aan de bibliotheek of leen ze van een vriend?

Ook wie denkt dat het aanschaffen van een E-reader goed is voor het milieu of het klimaat, is daarbij niet goed geïnformeerd. Dat hangt allemaal af van hoe veel je leest, natuurlijk. De productie van een E-reader is zwaarder dan dat van een paar papieren boeken. Dat hoor je in deze aflevering van de Zero Waste Podcast E!Colle.

Dus wie graag leest, lees vooral! Gebruik ze om je te informeren, om bij te leren om te ontspannen en te genieten. Want dat is dé manier om het papier waarop het allemaal gedrukt is, zo weinig mogelijk te verspillen.

Duurzaam papier.

Er is veel transparantie in de productie van papier, waardoor je steeds zeker kan zijn dat je papier afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. De twee bekendste keurmerken zijn FSC® en PEFC®. Deze keurmerken houden rekening met sociale, economische én milieuaspecten. Vermijd als consument steeds tropische houtsoorten. Of, gebruik zoveel mogelijk kladpapier om aankoop van nieuw papier te verminderen.

Meer tips over Zero Waste?

Ik hoop dat ik je wat heb kunnen helpen met deze tips. Op mijn website kan je een blog vol ‘Zero Waste’ tips volgen. Zelf ben ik al sinds 2014 druk in de weer met oplossingen zoeken om onze zichtbare én onzichtbare afvalberg kleiner te maken. Ook maakte ik een boek met 366 Zero Waste tips en kan je via mijn Zero Waste Podcast nog meer te weten komen over deze levensstijl.

3 Replies to “Papier besparen anno 2020”

 1. Dankjewel voor de goede en eenvoudige tips. Doe zo voort.
  Nu het plastiek probleem nog..

  1. Bedankt voor je reactie, Manoes! Gelijk heb je!
   Ik heb ook enkele tips op mijn blog om wegwerpplastic als burger te kunnen vermijden of ‘buycotten’.
   In mijn boek, de Zero Waste Kalender, krijg je dagelijks ook een tip om ‘waste’ tegen te gaan.
   Ik geef graag tips wat we als burger alvast kunnen doen! Natuurlijk heb je nog 2 andere factoren die moeten helpen: de regering én de bedrijven.

   Groetjes,

   Veerle

 2. Ik vind het een geweldig overzicht van papier besparen over de hele breedte! Het meeste is voor mij ook heel gewoon gelukkig. Kladpapier stopten wij van huis uit ook in de printer en we maakten onze kinderkunst erop. Ik vind het een wijze tip om dit ook op werk in te voeren, al werk ik nu al maanden thuis. Daar heb ik sinds kort voor het eerst (in 11 jaar) en printer en dat voelt als een enorme luxe waar we zuinig mee omspringen.

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook