Inform Yourself

Waar haal jij info over klimaat en milieu?

Ondanks dat we het er zo vaak over hebben, zijn we wel écht op de hoogte van hoe het er aan toe is met ons milieu? Waar haal jij informatie? Gebruik je wel betrouwbare bronnen of volg je dit gewoon op social media?

Sites checken klimaat milieu

Een paar weken geleden vroeg Eve the Econista op Instagram ‘Welke sites checken jullie om op de hoogte te blijven van actua over klimaat / milieu?’

Even later werd mijn antwoord gedeeld, maar ik bleek de enige te zijn die gereageerd had. Ik liet Eve weten dat ik het op mijn profiel ook zou vragen. Nieuwe betrouwbare websites vinden vond ik belangrijk.

Ik kreeg 4 reacties: So get Informed, Facebook, VRT NWS en Pieter Boussemaere.

Ik was erg blij met de ontdekking van So get Informed. Een website die oorzaken en gevolgen van klimaatopwarming bespreekt en naar oplossingen zoekt. De andere bronnen waren me bekend.

Online informeren

Wie even over mijn schouder kijkt op facebook zou denken dat de hele wereld bezig is met Zero Waste.

Je kan niet verwachten dat iedereen onderzoek doet. Maar dat er zo weinig reactie kwam, baarde me zorgen. Een story op Instagram of de kop van een gedeeld nieuwsbericht lezen is niet de manier om het nieuws te volgen. Dit zorgt voor veel verwarring rond milieu en klimaat. Het kan jou wel aanzetten een volledig artikel te lezen.

Facebook toont jou wat je interessant vindt. Niet wat je moét zien. Wie even over mijn schouder kijkt op facebook zou denken dat de hele wereld bezig is met Zero Waste. Over andere problemen lees ik zelden wat. Af en toe verwijder ik mijn interesses bij de advertentievoorkeuren, maar voor ik het weet, ben ik weer bij af.

Op Instagram heb je influencers. Sommigen zijn zich gaan profileren als ‘eco-influencers’ en posten af en toe cijfers over milieutoestanden of het klimaat. Een goede manier om meer mensen de urgentie aan te tonen, een slechte als je de bron wil achterhalen. Blijf voor die informatie niet op Instagram rondkijken en ga verder zoeken. Eco-influencers worden net als influencers gesteund door bedrijven. Gelukkig kan je aan het aantal ‘Give Aways’ per maand checken hoeveel.

Hoe ik actueel tracht te blijven online:

Planeet Frank
Universiteit Van Vlaanderen
  • Eerste hulp bij klimaatverwarring: Pieter Boussemaere geeft regelmatig op deze facebookpagina een kritische kijk op wat heerst in de media. Hij weerlegt artikels met foutieve informatie en haalt er correcte bronnen bij.
  • Planeet Frank: Deze actuele podcast gaat over het weer, in het kader van de klimaatverandering. Niet alleen Frank Deboosere maar ook experten beantwoorden vragen over het klimaat.
  • Universiteit van Vlaanderen: Deze podcast, die ook visueel online te bekijken is, laat wetenschappers aan het woord. Regelmatig komt ook het milieu- of klimaat aan bod!
  • E!Colle, Zero Waste Podcast: Dit is mijn eigen podcast waar ik elke maand een nieuw onderwerp bespreek om verspilling tegen te gaan. Dankzij de experten die ik uitnodig heb ik al héél wat bijgeleerd. Dus geloof ik dat ook anderen dit kan helpen.
  • Talkshows: Regelmatig iemand aan het woord laten en luisteren naar zijn inzicht helpt enorm. Ik kijk af en toe of er een nieuwe interessante gast was op één van de talkshows van VRT.NU. Dat kan ook een gast zijn met een heel verschillende mening. Ik vind het interessant een ander inzicht te horen.
  • Documentaires: Op Netflix of VRT.NU kan je altijd terecht als je op zoek bent naar een boeiende, informerende documentaire. Belangrijk is wel om de release datum te checken.

Offline informeren

Offline bronnen

Op de vraag wie zich offline informeerde kreeg ik slechts 25 reacties, waarvan er 14 ‘nee’ zeiden. Drie mensen lieten me weten dat ze boeken lazen.

Een boek uitbrengen vraagt meer moeite en onderzoek dan zomaar een blog schrijven. Daarom ben ik fan om mensen naar boeken door te verwijzen.

Offline wordt je niet gestoord door advertenties. Check wel steeds wanneer het boek geschreven werd. Want de tijd kan veel verandering brengen. Vooral in groene technologie maken we sterke vooruitgang.

Mijn top 3 informerende boeken:

Ga ook eens naar een lezing:

Ga eens luisteren naar een auteur of wetenschapper. Je kan op de site van de auteur vaak meer informatie vinden hierover. Meestal krijg je nadien ook de kans extra vragen te stellen. Op die manier leer je op één avond een heleboel bij.

Meer tips?

Ik hoop dat ik je wat heb kunnen helpen met deze tips om informatie op te zoeken. Misschien heb je zelf ook nog interessante tips? Geef ze zeker door hieronder in de comments!

Wil je nog meer tips over duurzaamheid en Zero Waste? Dan kan je luisteren naar mijn podcast of mijn blog volgen. Ik schreef ook een boek met 366 Zero Waste Tips. Je mag me steeds mailen met vragen of opmerkingen.

1 Reply to “Waar haal jij info over klimaat en milieu?”

  1. Proficiat met uw inzet en doorzettingsvermogen!
    Vriendelijke groeten

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook