#zerowastefail: BIO Planet stopt met verkoop in bulk

Eerste supermarkt die zich inzet op afvalvrij winkelen haakt af.

De “zero waste” winkels schieten als paddestoelen uit de grond, maar BIO Planet stopt in februari 2018 de bulkverkoop. De resultaten van de testfase bleken negatief. “Uit de testresultaten blijkt dat er geen vermindering is in het gebruik van verpakkingsmateriaal en afval. Daarom hebben we besloten om vanaf februari niet meer in bulk te verkopen.” Ik richtte me ontgoocheld tot een verkoopster en ik was blijkbaar niet de enige die zo reageerde. We hopen natuurlijk dat BIO planet zich zal bedenken. Want ondanks dat het een supermarkt is, is het de winkel bij uitstek om “Zero Waste” bekender te maken voor het grote publiek.

Waar liep het fout met BIO Planet?

bio planet nightmare

Onvoldoende geïnformeerd

Was BIO Planet leek precies niet op de hoogte van alle burgerinitiatieven in Vlaanderen én Wallonië die werken rond afvalarm winkelen. Op de kaart van “Mij Pak Je Niet In” kun je bijvoorbeeld zien hoeveel winkels er spontaan meewerken! Zero Waste Belgium organiseert workshops mét succes. Ik weet van geen samenwerking tussen BIO Planet en één van deze initiatieven.

Er was geen ecologisch alternatief

BIO-Planet liet klanten die géén eigen zakje mee hadden, hun voeding in een plastic wegwerpdoos opbergen. Die plastic doos is opnieuw wegwerp, wat het hele afvalarme verhaal vrij nutteloos maakt. Vermoedelijk was het concept voor de klant hierdoor erg onduidelijk.

De doelgroep woont niet in de buurt

BIO Planet besloot zijn bulkverkoop te testen in Grimbergen. Afvalarme winkels starten volgens mij bewust in steden, omdat hun publiek daar meer open staat voor vernieuwing. Je hebt er meer mensen die op zoek zijn naar alternatieven. In Grimbergen heerst een redelijk conservatief, “laat-me-gewoon-doen”-klimaat. De buurtwinkels verdwijnen er uit het centrum doordat heel wat mensen op zaterdag gewoon naar de supermarkt op de rand van de gemeente rijdt met zijn wagen. De gewoonte om je eigen zakjes en potjes naar de buurtwinkel mee te brengen is er nog niet doorgebroken. Dus in de supermarkt al zeker niet. Spijtig dat deze test niet in BIO Planet Gent werd gelanceerd. Ik vermoed dat de resultaten daar helemaal anders zouden liggen.

Het is en blijft een supermarkt

Wie zonder afval wil winkelen kent de belangrijkste regel: Ga niet naar de supermarkt. BIO-planet mag dan nog zo gezellig ingericht zijn, het is en blijft een supermarkt. Het is één van de redenen waarom deze bulkmuur misschien nog niet voor iedereen bekend was. Diegene die er naar op zoek waren, bezoeken liever geen supermarkt.

Waar kun je wél in bulk kopen?

Wie in bulk wil kopen kan dus niet meer terecht in de BIO Planet. Bij hun traiteur  ben je wel nog welkom met je eigen potje. Dat mag niet geweigerd worden, dat onderzochten we al eerder in dit artikel. Er is gelukkig ook goed nieuws. Steeds meer lokale winkeltjes bieden je een volledig of gedeeltelijk gamma aan in bulk. Wil je weten of er in jouw buurt zo’n winkel is? Bekijk de kaart van “Mij Pak Je Niet In“.

Afvalarm winkelen kaart

Meer tips en informatie?

Thumb Zero Waste Kalender
logo zero waste podcast small

In mijn herbruikbare Zero Waste Kalender en via mijn Zero Waste Podcast krijg je nog meer tips!

2 Replies to “#zerowastefail: BIO Planet stopt met verkoop in bulk”

  1. Ik had eigenlijk niet door dat het een zero wast project is. Ik dacht dat je gewoon hoeveelheden koos, en effectief in een doos van hen. Communicatie is zeker niet duidelijk geweest. Jammer.

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook