Verpest je de kerstsfeer als je geen kerstgeschenk wil?

Om te voorkomen dat we dit jaar opnieuw een onbruikbaar kerstgeschenk krijgen, moeten we ons misschien niet meer afvragen wat we willen voor kerst. We vragen ons beter af of we wel iéts willen voor kerst. Verpesten we daarom de sfeer? Helemaal niet, want een geschenk kan nog steeds gegeven worden. Het hoeft alleen geen ding te zijn!

We willen allemaal iets nuttigs

Eind november beginnen we te snuisteren naar leuke kerstgeschenken voor familie en vrienden. Met onze handen in het haar, want we weten écht niet wat hen gelukkig maakt. Net zoals we zélf geen idee hebben wat we eigenlijk willen. Die geschonken WC-rol met bankbiljetten die we niet durven gebruiken staat al vijf jaar op de vensterbank in het toilet onder het stof en die foute trui die een vriend voor de grap kocht lieten we na zijn five minutes of fame ook maar gewoon in de kleerkast hangen. We lachen en doen elk jaar mee, maar eigenlijk willen we allemaal iets nuttigs dat niet in de weg hangt.

We lachen en doen elk jaar mee, maar eigenlijk willen we allemaal iets nuttigs dat niet in de weg hangt.

Naast het nutteloze zijn veel kerstgeschenken verpakt met eindeloos afval. Gelukkig groeit het bewustzijn hier. Veel mensen proberen subtiel hun familie aan te kaarten om voor hen geen verpakking te gebruiken. Uit ervaring weet ik dat dit geen eenvoudige opdracht is. Je vraagt ze net minder moeite te doen, toch lijkt hun wereld in elkaar te storten. Nog erger wordt het als je vraagt om jou géén geschenk te geven. Het lijkt dan of je de kerstsfeer verpest. Dus geven ze je toch een lichtgevende puntenslijper of een stinkend parfum om het, volgens hen, nog goed te maken.

Nog erger wordt het als je vraagt om jou géén geschenk te geven. Het lijkt dan of je de kerstsfeer verpest.

Is een onbruikbaar kerstgeschenk wel een geschenk?

Sinds ik afval ben gaan minderen, ben ik ook bewuster van wat ik in huis haal. Als anderen me dan iets extra geven, dat ik niet echt kan gebruiken, zie ik dit eerlijk gezegd niet als een geschenk. Iets dat in je huis staat en niet gebruikt wordt is afval. Je durft het niet weg te doen omdat je het van die kennis of vriend gekregen hebt. Mijn zus, Nele Colle, is opruimcoach. Ze bekijkt dit anders. Eenmaal het geschenk is overgedragen, is de boodschap dat ook en kun je doen wat je wil met het gegeven object. Je mag het dus weg geven. In theorie klinkt dit eenvoudig, maar we weten allemaal dat dit niet zo is. Daarom is voorkomen beter dan genezen. Laat je vrienden en familie op voorhand goed weten wat je wil en vooral wat je niét wil. Je kan ook gewoon voorzichtig vragen om jou géén cadeau te geven.

We wensen allemaal iets waardevol

Stel dat je eender wat zou mogen wensen voor deze kerst? Wat zou je dan wensen? Misschien wil je voor elke vluchteling een warme thuis, of wil je dat je zieke zoon beter wordt. Het kan zijn dat je meer tijd wil doorbrengen met je kinderen en kleinkinderen. Die geschenken zijn van diepere waarde dan alle andere materiële geschenken. Waarom vertellen we dit niet aan elkaar als iemand ons vraagt wat we willen voor kerst? Iemand kan jou vast gelukkig maken door geld te storten voor een goed doel dat vluchtelingen helpt, of onderzoeken naar kanker ondersteunt. Je kinderen kunnen misschien eens een weekend organiseren met de familie? Kerst wordt nog steeds gezien als het feest van vrede. Spullen hebben nog nooit vrede met zich mee gebracht. We kunnen elkaar veel meer geven uit liefde en vriendschap dan een voorwerp.

Kerst wordt nog steeds gezien als het feest van vrede. Spullen hebben nog nooit vrede met zich mee gebracht. We kunnen elkaar veel meer geven uit liefde en vriendschap dan een voorwerp.

Tips om een kerstgeschenk waardevol te maken

Een geschenk dat niet tastbaar is, is op zich al origineel. Toch kun je dit extra mooi maken door een leuke inkleding. Je kan in groep bepaalde afspraken maken. Ik hoop dat ik je kan helpen met deze voorbeelden.

De belevingsbon

Maak zelf een leuk kaartje en deel dit op in 4 vakjes. Bovenaan schrijf je, net zoals bij een waardebon: “Geldig voor…” in de vakjes kan je verschillende activiteiten plaatsen “uitstap naar de speeltuin” , “avondje naar de film”, “een terrasje”, … een moeder is vaak heel blij met 4 keer “babysit”. Zet een limiet op het kaartje (bijvoorbeeld een jaar) zodat deze activiteiten zeker voltrokken worden. Wanneer de activiteit voltrokken is, kun je met een stempeltje werken, of gewoon doorstrepen. Probeer de activiteiten goed te richten op de persoon in kwestie. 4 keer een brede glimlach verzekerd!

De belevings challenge

In plaats van op voorhand briefjes te trekken, trek je pas briefjes op kerst. Voor de persoon die je trekt heb je een jaar lang de tijd om hem 1 dag in de watten te leggen. Kom na een jaar opnieuw samen om de herinneringen te delen en trek de briefjes voor het komende jaar.

De doe-het-Zelf

Spreek af dat het geschenk dat je geeft volledig zelf gemaakt moet zijn. Zo geeft iedereen het beste van zichzelf en zijn de spulletjes dubbel zoveel waard. De variatie is groot: van een persoonlijke videoboodschap, een zelfgebakken taart, een lied, een boeketje bloemen, een herstelde trui,…

De food challenge

Geef een menu kaart cadeau. De persoon voor wie het geschenk is kan zijn menu kiezen. Je spreekt een datum af waarop je samen gaat eten of waarop jij voor die persoon gaat koken. Gezelligheid is zeker aanwezig.

Het goede doel

Schenk een donatie of abonneer de persoon op een goed doel dat hem of haar aan het hart ligt. Je zal niet alleen deze persoon gelukkig maken, ook vele anderen.

Het abonnement

Een GSM herlading, een lidmaatschap van Netflix, Adobe Creative Cloud, een digitaal magazine, een digitale videogame, Blue Bike, een speelgoedabonnement… allemaal spullen die je niet kan laten rondslingeren maar die je vast en zeker kan gebruiken! Deze geschenken zijn waardevol genoeg. Een goede tip voor pubers en studenten, trouwens.

Meer informatie

Ik hoop dat ik je wat kon helpen met deze tips. Uit ervaring weet ik dat het niet altijd eenvoudig is om iedereen hier in mee te laten gaan. Lukt het niet, probeer dit dan puur voor jezelf. Iemand een mooi geschenk geven is belangrijker dan iemand een mooi ding geven. Wie weet, op een dag, beseffen ook jouw tegendraadse familie en vrienden dit.

Wil je graag meer tips en inspiratie? Ik maakte een herbruikbare Zero Waste kalender en heb een podcast!

Thumb Zero Waste Kalender
logo zero waste podcast small

5 Replies to “Verpest je de kerstsfeer als je geen kerstgeschenk wil?”

  1. Zo kijk ik er ook tegenaan! ?

    Een geschenk dat je niet echt wilt, staat thuis rond te slingeren en slorpt eigenlijk je energie op, door de plaats die het inneemt en het schuldgevoel omdat je het eigenlijk wil wegdoen…

    Voor één familiefeest maken we alvast verlanglijstjes, wat al een grote stap vooruit is! Ik voel me nogal slecht bij de decadentie van de eindejaarsfeesten, dus vraag ik het liefst een donatie aan een organisatie die extreme ongelijkheid of klimaatproblemen aanpakt. Tot nu toe heeft de voorbije jaren nog niemand zoiets willen schenken, maar ik blijf hopen ?

  2. Ja, ik ben het helemaal met je eens. Zelf ben ik nu alleen wel in dubio voor Sinterklaas. Wij vieren het met de familie met cadeautjes. De gene die ik heb getrokken, heeft een verlanglijstje met daarop hele specifieke producten waarvan ik ook weet dat ze ze gaat gebruiken. Maar ik heb ook nog andere leuke ideeën om cadeau te doen. Ik neig naar het tweede, maar als iemand het echt gaat gebruiken… lastig, lastig, lastig

    1. Dat kan ik begrijpen. Over Sinterklaas komt deze week nog een podcast aflevering online!

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook