Zero Waste speelgoed sinterklaas

#5: Zero Waste speelgoed

In de aflevering “zero waste speelgoed” bekijken we hoe we met kinderen zo weinig mogelijk afval kunnen maken. We bekijken alternatieven of nieuwe systemen om speelgoed te kopen en te delen.

Beluister alle afleveringen via YoutubeSoundcloudSpotifyItunes of Google podcasts. Abonneer je op ons kanaal om niets te missen van deze avonturen.

Geen podcast app?

Beluister deze aflevering op Youtube.

Tips om afval op speelgoed te besparen:

 1. Refuse singe use
  Kies niet voor een rage, maar voor speelgoed die generaties mee gaat. (Lego, houten blokken, een boek, gezelschapspel,…)
  Je hoeft niet elk geschenk te aanvaarden. Je hoeft je ook niet verplicht te voelen om zelf altijd iéts te geven.
 2. Reuse
  Geef speelgoed een 2de leven in de kringwinkel of ga er zelf speelgoed halen. Je kan ook kiezen voor een speelgoedabonnement. Ook in een Speel-O-Theek kan je speelgoed uitlenen en terug inleveren.
 3. Beleef
  Een geschenk hoeft niet altijd tastbaar te zijn. Kinderen zijn ook blij met een beleving. Een uitstap naar de zoo, met vriendinnen naar de speeltuin, een ijsje…
 4. Organiseer
  Leer je kind zorg dragen voor speelgoed. Door op te ruimen heb je ook een overzicht wat er allemaal in huis is en wat er ook allemaal niet in huis hoeft te zijn. Meer hierover kan je lezen in het boek van mijn zus: JOMO

Shownotes:

20:40 – Het speelgoedabonnement Again Again.

21:27 – Brixz is een abonnement op speelgoed van lego in Leuven!

21:49 – Puur Plezier is een speelgoedabonnement in kleurrijke boxen. Ze zijn op zoek naar een ondernemer om dit project over te nemen en verder uit te werken.

24:25 – Op Spelotheken.be kun je kijken of er een speel-o-theek bij jou in de buurt is!

25:13 – Op Wielekes is een fiets abonnement voor je kind. Je kan ook zelf een fiets inleveren, dan betaal je geen lidgeld.

26:23 – In Brussel werd de Babytheek een groot succes.

34:30 – De japanse techniek om afvalvrij geschenken in te pakken met een herbruikbaar sjaaltje heet Furoshiki.

38:05 – Het boek JOMO, van onze zus en opruimcoach Nele Colle is te koop op deze website.

‘Nee, niet alles is gratis geworden natuurlijk. Voor het eerst in de geschiedenis kan ik geen ‘nee’ zeggen tegen tegen mijn kinderen als ze om een stuk speelgoed vragen, omdat ik het niet kan betalen. Het is niet dat wij rijker zijn dan gemiddeld, maar als ik wil, kan ik élke dag iets kopen. Er zijn namelijk winkels genoeg waar ik voor minder dan een euro ‘speelgoed’ kan kopen. Hier thuis noemen we dat ondertussen ‘brol’. Spullen die gemaakt zijn om niet lang mee te gaan. Maar écht niet lang. Als ’thuis komen en al kapot’ lang.’

Nele Colle, opruimcoach

De challenge van Kristof

Kristof kreeg van Veerle in de vorige aflevering tandpastapilltjes om uit te testen. Hij heeft dit gedaan en is over het algemeen tevreden. Zijn bevindingen hoor je in onze aflevering.

Aflevering gemist?

Geen probleem, herbeluister alle afleveringen opnieuw via onze website. Abonneer je op ons kanaal op YoutubeSoundcloudSpotifyItunes of Google podcasts om niets te missen van onze avonturen.

Meer tips over Zero Waste?

Ik ontwierp een zero waste kalender met 366 Zero Waste tips.

Thumb Zero Waste Kalender

1 Reply to “#5: Zero Waste speelgoed”

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook