duurzame job

Help, ik zoek een duurzame job

Ik hoorde van een aantal mensen dat ze zich niet meer comfortabel voelen in hun huidige job doordat deze niet duurzaam genoeg is. Ik herken het probleem: je worstelt met je geweten en hierdoor doe je de job niet meer graag. Hoe ga je dan op zoek naar een duurzame job waar je jezelf helemaal thuis voelt? Ik probeer een aantal zaken te bespreken nadat ik op onderzoek ging.

Een duurzame organisatie

In eerste instantie denken veel mensen bij het woord ‘duurzame job’ aan ‘duurzame organisaties’. Deel uit maken van ‘een goed doel’ zoals Natuurpunt, WWF, Greenpeace, …. zou meteen je meteen een label voor duurzaamheid geven. Erg vaak zijn deze organisaties helaas niet op zoek naar nieuwe collega’s. Vrijwilligers zijn er wel steeds welkom, maar daarmee kan je niet rondkomen. Als organisaties als deze wel op zoek gaan naar nieuwe werkkracht, is het vaak heel vakgericht. Zoals boekhouders, administratie, deskundigen,… Als deze zaken niet binnen jouw persoonlijke talenten liggen, hoef je hier niet voor te kiezen. Je zou alleen maar ongelukkig worden met een administratieve job als je net een creatief iemand bent. Focus dus zeker niet alleen op deze organisaties bij het zoeken naar een duurzame job.

Neem nu de garagist, als deze persoon een passie heeft voor wagens én ecologie, dan zal hij er alles aan doen om de wagens zo duurzaam mogelijk te laten rijden en zijn klanten hier ook tips over mee geven. In alle sectoren zijn duurzame gedachten welkom.

Kies wat je graag doet

Net zoals bij iedere job, start je best met het zoeken naar een duurzame job aan de hand van wat jij graag doet en wat jij zelf kan volhouden. Je hoeft dus geen job te zoeken in een verpakkingsarme winkel als je niet graag met klanten om gaat. Ben je gek op auto’s, zoek dan naar vacatures voor garagist. Ben je graag met voeding bezig? In de horeca zijn ze altijd wel naar mensen op zoek. Of misschien is een job als laborant wel iets voor jou! Mijn idee over een job is dat je de duurzame gedachte kan meebrengen naar je werk of je er zelf in kan verdiepen. Neem nu de garagist, als deze persoon een passie heeft voor wagens én ecologie, dan zal hij er alles aan doen om de wagens zo duurzaam mogelijk te laten rijden en zijn klanten hier ook tips over mee geven. In alle sectoren zijn duurzame gedachten welkom.

Kies een job dicht bij je huis

Stel dat je voor een bedrijf werkt dat investeert in hernieuwbare energie en zo zuinig mogelijk om gaat met het waterverbruik. Dan zou het toch hypocriet zijn om daarvoor dagelijks uren te rijden of in de file te staan met je wagen? Zoek een job dicht bij huis. Zo kan je met de fiets of te voet gaan. Ook als je in een minder duurzaam bedrijf zou werken is dit één van de dingen die jouw werk al een stuk duurzamer kunnen maken. Bekijk even met je werkgever of HR of het niet mogelijk is de fiets als vervoersmiddel meer toe te juichen door fietsbonussen of andere opties te kiezen.

Natuurlijk zijn er jobs die regelmatig verplaatsing vragen (ik denk dan vooral aan de filmsector, waar ik zelf even deel van uitmaakte). Probeer dan gewoon zoveel mogelijk te carpoolen of een overnachting te organiseren. Ik sliep meermaals in de week bij andere mensen, zodat ik met het openbaar vervoer of de fiets naar de set kon gaan. Een andere optie is aan jouw werkgever vragen om een auto te leasen, te delen of over te schakelen naar elektrische bedrijfswagens. Deze kunnen dan door meerdere werknemers gebruikt worden.

zero waste eten met collega's door Veerle Colle

Omgaan met collega’s

Waar je ook werkt, je zal altijd samen werken met collega’s. Misschien erger jij je wel aan de collega die dagelijks 1 liter vitel drinkt uit die plastic fles, of de andere collega die met de wagen komt, ook als de zon schijnt. Die zijn er nu eenmaal en die zullen daar steeds een persoonlijke reden voor hebben. Maar het zijn niet die collega’s die bepalen of jouw job duurzaam is of niet. Vaak zijn het ook maar kleine zaken waar je op focust. Staan jullie als team achter hetzelfde idee en zit daar een duurzaam plan in verwerkt? Kijk dan of dat grote plan aan het lukken is.

Jouw visie en die van je bedrijf

Dat grotere, duurzame plan, hoort thuis in de visie van je bedrijf. Zo kan je werken in een staalfabriek dat zijn uitstoot in 10 jaar tot 50% wil reduceren, of een cultuursector die gaat voor 100% groene energie. Vaak staren we ons blind op kleine zaken zoals plastic rietjes dat we de grote impact, die boven onze hoofden aan het veranderen zijn, niet zien. Veel bedrijven richten zich steeds meer op een duurzamer beleidsplan. Het is dus interessant, wanneer je een job zoekt, om de duurzame visie van het bedrijf op te zoeken. Dat staat vaak op de website. Ik kan begrijpen dat, wie met duurzaamheid bezig is, graag in een bedrijf werkt met een visie waar hij volledig achter staat. Als jij jezelf niet kan vinden in die visie, kies dan niet voor die job. Want als duurzaamheid voor jou een belangrijk punt is, moet dat ook zo zijn voor het bedrijf waar je werkt, ongeacht in welke sector.

Interessante vacatures online

De website 80000hours.org laat je weten hoe je de uren van jouw carrière zo goed mogelijk kan besteden om de wereld én mensen te helpen. Voor wie met zijn carrière echt een impact wil te weeg brengen is deze website mét podcast een interessant hulpmiddel. Je kan er vacatures vinden over de hele wereld die door hen geselecteerd werden.

Biomijnnatuur.be verzamelt vacatures uit de biosector, voor wie in de voedingssector actief wil zijn.

Meer tips?

Ik hoop dat ik je wat heb kunnen helpen met je vragen over een duurzame job. Dit schreef ik uit mijn persoonlijke ervaring. Wil je nog meer tips over duurzaamheid en Zero Waste? Dan kan je luisteren naar mijn podcast of mijn blog volgen. Ik schreef ook een boek met 366 Zero Waste Tips. Je mag me steeds mailen met vragen of opmerkingen. Of laat een comment achter!

2 Replies to “Help, ik zoek een duurzame job”

  1. Steeds meer duurzame jobs ontstaan als je zelf oplossingen kan bedenken voor dingen in het dagelijks leven die duurzamer kunnen. Wacht dus niet tot de jobs bestaan, maar creëer ze zelf. Niet in je eentje, maar samen met medeburgers. Zo ontstaan er steeds meer burgercoöperaties in heel diverse sectoren: autodelen, hernieuwbare energie, thuisverpleging, marketing en communicatie, verpakking vrije winkels, etc. Belangrijk hierbij is dat we met z’n allen bereid zijn om voor de arbeid van onze buren en medeburgers correct te betalen. Zo ontstaat een positieve spiraal waarbij burgers, als investeerder en als consument, steeds meer echt duurzame jobs creëren voor andere duurzaam levende burgers!

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook