Zero Waste Podcast geld

#34: Over ons geld (Gasten: Arne Focketyn en Veerle Vandenabeele)

Als het over duurzaamheid gaat, mogen we vooral ons geld niet vergeten. Want weet jij wat de bank doet met je spaargeld? Investeert ze wel in de zaken waar je achter staat? Of steunen ze er bedrijven mee die investeren in fossiele brandstoffen? We spraken met Arne Focketyn en Veerle Vandenabeele over ons geld en de visie van de ethische en duurzame bank Newb, maar ook over onze dagdagelijkse en herkenbare stappen naar zero waste!

Heb jij ook een vraag voor ons of voor een gast in een volgende afvelering? Stuur een mailtje of neem je boodschap op!

Luister naar de podcast via:

Shownotes:

Herbekijk de AV van NewB.

00:03:25 – De collega van Veerle is fan van de bokashi emmer. Ideaal om keukenafval te verwerken tot compost op een appartement of wanneer je geen tuin hebt. Meer info over de bokashi emmer.

00:11:50 – Wanneer je rits stuk is, is je kledingstuk nog niet verloren.Veerle liet een rits herstellen in de Strijkwinkel te Grimbergen.

00:18:30 – In de aflevering met Bert Gabriëls hadden we het eerder al over duurzaam pensioensparen. Beluister de aflevering hieronder. Of bekijk de shownotes.

00:24:30 – Wil je een waterkoeler of tabkraan op het werk? Laat dan eerst de kwaliteit van je water controleren door Farys. Je kan je op een lijst zetten voor een gratis steekproef.

00:41:00 – Op Fairfin kan je hulp en informatie krijgen over duurzame banken.

00:42:00 – Maak op bankwijzer.be een scan van je bank: hoe scoort ze op vlak van klimaat, mensenrechten, gendergelijkheid, arbeidsvoorwaarden, …

00:55:00 – Newb is een ethische, coöperatieve, online bank.

01:12:00 – Overzicht van de 17 SDG’s, sustainable development goals.

01:23:00 – Financité : de Waalse versie van ‘Fairfin’ bracht een interessant boekje uit over de evolutie van bankieren. Je kan hier meer info vinden.

01:26:15 – Amor Mundi, een boek over de toekomst van Steven Vromman. Daarin is op een bepaald moment al het digitale geld niets meer waard. Interessant om eens stil te staan over wat geld eigenlijk met ons doet.

01:35:00 – Koen de Vidts schreef het bankdossier van NewB en zijn ethisch stokpaartje is ‘informatiesymmetrie’: Koper en verkoper beschikken over dezelfde info en het is voor beiden even begrijpbaar.

01:38:50 – De bank heeft een “overstapdienst” die je kan contacteren wanneer je van bank wisselt. Zo worden alle begunstigde of lopende opdrachten ook overgezet. Zoek op de site van je bank naar “overstapdienst” en volg de nodige stappen.

01:46:30 – De volgende aflevering gaat over de Klimaatzaak!

Zelf ook iets te vertellen?

Spreek een boodschap in op ons antwoordapparaat!

Aflevering gemist?

 Alle afleveringen kan je opnieuw beluisteren via onze website. Abonneer je op ons kanaal op YoutubeSoundcloudSpotifyItunes of Google podcasts om niets te missen van onze avonturen. Vind je deze podcast goed? Of heb je opmerkingen? Laat gerust een review achter! Zo worden er meteen ook meer mensen op de hoogte gebracht van deze podcast.

Meer tips over Zero Waste?

Ik ontwierp een Zero Waste Kalender met dagelijks tips tegen verspilling. Uiteraard ieder jaar herbruikbaar.

Thumb Zero Waste Kalender
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook