Afval, zwerfvuil, sluikstorten

#33: Afval, zwerfvuil en sluikstorten (Gast: Marijke Doms)

Marijke Doms van Incovo Interza komt vertellen over haar avonturen rond afvalpreventie, zwerfvuil en sluikstorten. Wie zijn de mensen die sluikstorten en waarom doen ze dit? Heeft vrijwillig afval rapen écht nut? Worden plastics in de blauwe zak nu wél of niet gerecycleerd en hebben we steeds minder of steeds meer afval tegenwoordig?

Marijke geeft graag antwoord op al deze vragen!

Heb jij ook een vraag voor ons of voor een gast in een volgende afvelering? Stuur een mailtje of neem je boodschap op!

Luister naar de podcast via:

Shownotes:

Nieuwsrubriek:

00:05:54 – Meer informatie over de campagne van de ‘slimme sorteerders’ in Limburg op www.afvalvrijmei.be!

00:07:55 – Een bomenasiel in Nazareth geeft bomen een 2de kans. Voor vragen en meer informatie kan je terecht op www.bomenrooryck.be.

Zero waste win en fail:

00:19:40 – Huis Van De Mens Vilvoorde naaide uit de stofrestjes van Veerle haar furoshiki’s zakjes voor menstruatieproducten.

Menstruatiezakjes zero waste

00:27:03 – Marijke Doms werkt bij afvalintercommunale Incovo-Interza.

00:30:20 – De scène uit In de Gloria met Frank Focketeyn en Sien Eggers waar iemand te maken krijgt met agressie wanneer hij deze aanspreekt op zijn gedrag, maar ook zijn zwerfvuil.

00:36:00 – Een project van Interza en de mooimakers met scholen en verenigingen voor afvalpreventie: operatie proper.

00:37:50 – De ladder van lansink wordt gebruikt als educatie over circulaire economie. Lees er meer over op de site van IVM milieubeheer.

01:01:12 – The broken windows theory.

01:14:30 – De week van handhaving spreekt volwassenen aan als preventie voor zwerfvuil.

01:18:40 – Wat zijn de verschillende redenen om te sluikstorten? Marijke geeft ons antwoord. Omdat we dit een erg belangrijk stukje vonden, hebben we dit even helemaal voor jullie uitgeschreven.

Sluikstorters: wie zijn ze?

  • Gierige mensen: ze hebben wel budget, maar weigeren voor hun afval te betalen.
  • Alleenstaanden met weinig afval: hun zak is niet snel gevuld, maar het afval begint te ruiken en moet plots de deur uit. Dit kan niet terecht op het recyclagepark en wordt daarom in de natuur gedumpt.
  • Arme mensen: ze kunnen gewoon niet rondkomen en een nieuwe rol afvalzakken is voor hen gewoon te duur. Bovendien hebben ze de ruimte niet om te sorteren. Zo lopen de kosten van de restafvalzakken snel op.
  • Illegale zelfstandigen: bv. illegale bouwondernemers kunnen niet terecht op het recyclagepark. Ze willen hun activiteit niet registreren of bekend maken, dus dumpen ze het elders.
  • Onwetende mensen: Mensen afkomstig uit landen waar recyclage niet de norm is, waar alles op straat geworpen wordt. Ze kijken naar de omgeving, hun buren. Als zij het doen? Waarom mag ik dat niet doen?
  • Welvarende middenklassers die hun gras afrijden en niet weten wat ze moeten doen met hun ‘groen’ afval. Ook dit is afval want verzuurd de grond.

Vragen van de luisteraars:

01:36:56 – Op betersorteren staat dat je een broodzak (in Brugge bijvoorbeeld) mag sorteren bij papier. Luisteraar Ilse vroeg zich af waar je die best kan sorteren, want op de nieuwe broodzakken staat ook soms ‘ok compost’, maar niet alle broodzakken zijn 100% papier. Marijke liet weten dat je moet opletten: broodzakken waar was in zit, zijn niet recycleerbaar en horen thuis in het restafval. Een bedrijf mag het label ‘Ok compost’ niet zomaar gebruiken. Vaak wil dit zeggen dat het papier is met ecologische inkt en dus bij de compost mag. Papier zorgt voor meer koolstof in de compost. Dit moet wel in evenwicht blijven. Een compostbak is geen papierbak, uiteraard.

01:42:00 – Geert stuurde ons een foto van de kartonnen doosjes voor champignons en vraagt zich af of dit een multilayer is. Het is moeilijk te zien zoals op deze foto, maar voor ons lijkt het karton met een waterafstotende laag. Als je plastic en karton niet uit elkaar kan trekken heb je te kampen met een multilayer, maar de waterafstotende zou beter recycleerbaar zijn volgens een artikel.

01:50:14 – In schleiper of andere tekenwinkels kan je terecht om een handvaatje te kopen voor je potloodstompjes. Zo kan je ze langer gebruiken.

02:06:00 – Waar wat sorteren? Check: www.betersorteren.be!

Zelf ook iets te vertellen?

Spreek een boodschap in op ons antwoordapparaat!

Aflevering gemist?

 Alle afleveringen kan je opnieuw beluisteren via onze website. Abonneer je op ons kanaal op YoutubeSoundcloudSpotifyItunes of Google podcasts om niets te missen van onze avonturen. Vind je deze podcast goed? Of heb je opmerkingen? Laat gerust een review achter! Zo worden er meteen ook meer mensen op de hoogte gebracht van deze podcast.

Meer tips over Zero Waste?

Ik ontwierp een Zero Waste Kalender met dagelijks een tip tegen verspilling. Uiteraard herbruikbaar.

Thumb Zero Waste Kalender
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook