#35: Klimaatzaak (Gast: Francesca Vanthielen)

Om een ambitieus klimaatbeleid af te dwingen, voerde vzw Klimaatzaak een rechtszaak tegen de vier bevoegde Belgische overheden. Na een lange (!) procedureslag is de uitspraak van de rechter is bekend: “Het Belgische klimaatbeleid schendt de wettelijke zorgplicht en de mensenrechten”. We hebben het met Francesca Vanthielen over het hele proces en de volgende stappen.

Luister naar de podcast via:

Shownotes:

00:00:25 – Bekijk zelf de CO2 concentratie aan de Vooruit in Gent en laat ons weten hoe hoog hij staat.

00:01:07 – De uitspraak van vzw Klimaatzaak in het VRT NWS.

00:01:07 – De website van vzw Klimaatzaak waarop ook het verloop en de eisen te vinden zijn.

00:06:00 – Urganda, de Nederlandse Klimaatzaak won de rechtszaak in december 2019 en gaf vzw Klimaatzaak veel hoop. Eén van de afvocaten, Roger Cox, blijft strijden in de rechtbank voor het klimaat. Hij heeft ondertussen Shell voor de rechtbank gesleept en de zaak gewonnen om de CO2 van het bedrijf uitstoot drastisch te verminderen.

00:09:40 – David Van Reybrouck schreef de rechtszaak uit op zijn facebookprofiel, vanuit zijn belevingen.

00:16:00 – Milieuorganisaties protesteren tegen een wijziging van het decreet: het zou burgers de mond snoeren als het gaat over een zaak waar geen rechtstreekse persoon bij benadeeld wordt.

00:42:26 – Veerle zag de film ‘love cruise‘ van K3, niet ‘love boat’, zoals daar wordt vermeld. Toch even recht zetten. Op het einde gooien ze wat prularia in de zee, wat Veerle opviel. Zou iemand dit ook opgeruimd hebben?

00:48:10 – Veerle laat kleding herstellen bij de Strijkwinkel.

00:49:10 – Een duurzaam alternatief voor Hello Fresh: Little Green Box!

Zelf ook iets te vertellen?

Spreek een boodschap in op ons antwoordapparaat!

Aflevering gemist?

 Alle afleveringen kan je opnieuw beluisteren via onze website. Abonneer je op ons kanaal op YoutubeSoundcloudSpotifyItunes of Google podcasts om niets te missen van onze avonturen. Vind je deze podcast goed? Of heb je opmerkingen? Laat gerust een review achter! Zo worden er meteen ook meer mensen op de hoogte gebracht van deze podcast.

Meer tips over Zero Waste?

Ik ontwierp een herbruikbare Zero Waste Kalender met 366 tips om zichtbaar én onzichtbaar afval te verminderen.

Thumb Zero Waste Kalender
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook