10 spullen die je niet moet kopen, omdat je ze stiekem al hebt!

Zero Waste leven doe je vooral door (nieuwe) spullen niét te kopen. Opruimen helpt je om een overzicht te creëren in je huis van welke spullen je al hebt en welke niet. Luister naar de aflevering met opruimcoach Nele Colle van de Zero Waste Podcast en krijg meer tips hierover.

Eens je goed weet wat je al in huis hebt, zal je minder vaak overgaan tot een nieuwe aankoop. Veel mensen die duurzaam willen leven trappen vaak in de val dat ze moeten investeren in nieuwe spullen. Maar niets is minder waar. Hieronder een lijstje van spullen die je al zeker niet moet kopen omdat je ze gewoon al in huis hebt.

#10.katoenen zakjes

Je brood in een katoenen zakje. Het is niet alleen hip, het is ook duurzaam! Maar als je blijft katoenen zakjes kopen van leuke merken of winkeltjes, dan zijn we weer bij af. Op zo’n manier verschuiven we het afvalprobleem naar katoenplantages. Enkele oplossingen: een doekje of katoenen servet kan je opvouwen rond je brood. Een oud kussensloop is ideaal als broodzak! Je kan ook heel eenvoudig een t-shirt omtoveren tot draagzak. Dit zagen we al eerder in een artikel. Wees dus creatief en bespaar geld!

#9.Haarrekker

Je komt ze in de winkel vaak tegen per 10 of 20 in 1 plastic doosje…maar je draagt ze zelden allemaal uit voor je ze kwijt bent. Diegene die jij kwijt raakt op straat, komen van pas bij mij. Als ik een haarrekker op de grond vind, neem ik het mee, ontsmet ik het met azijn en zit het de volgende zwembeurt in mijn haar. Bedankt allemaal voor jullie onvoorzichtigheid. Je kan de aankoop van een nieuw elastiekje ook vermijden door gewoon meer zorg te dragen voor je materiaal, natuurlijk.

#8.Speeltjes voor je huisdier

Je kat, cavia of hond verwennen, natuurlijk mag dat! In de winkel is er een hele markt voor, maar is die markt écht wel voor je huisdier gemaakt? Mikt deze niet eerder op de eigenaar? Een kat speelt even graag met een touwtje, een knoop,…als met dure, gloednieuwe gadgets uit de dierenwinkel. Ik heb honden zien ravotten met oude schoenen. Knaagdieren houden er van om zich schuil te houden in een wc-rolletje. Katten zijn minder enthousiast over de fancy krabpaal dan over een kartonnen doos. Voor je huisdier maakt het écht niet uit of iets nieuw of duur is. Denk dus even met hen mee en laat je niet vangen door al die blink blink in de winkel.

#7.kartonnen dozen

Ik val achterover als ik mensen dit zie kopen bij Ikea. Als je er geen hebt kun je bijvoorbeeld terecht bij colruyt en BIO planet. Daar plaatsen ze gebruikte dozen aan de uitgang voor klanten met grote boodschappen. Je kan hiervoor ook terecht bij andere bedrijven en winkels die vaak een grote levering hebben. Misschien hebben je buren net een nieuwe wasmachine gekocht en doen ze de doos weg? Op facebook zijn er diverse weggeefgroepen waar je gratis kartonnen dozen kan vinden. Je hoeft écht niet een nieuwe boom omver te kappen omdat jij zo nodig spullen in dozen wil opbergen. Je kan natuurlijk ook gewoon ontspullen, dan heb je zoveel dozen niet nodig.

#6.Wenskaartjes

Ik ging onlangs door mijn doos met verjaardagskaartjes. Ik heb er enorm veel weg gegooid. Het was niet relevant die grote aantallen “gelukkige verjaardag, Veerle!” echt nog lang te bewaren. Toch gooide ik niet altijd het volledige kaartje weg. Soms had een kaartje een dubbele omslag waarbij één zijde niet beschreven was! Deze knipte ik los om opnieuw te gebruiken. Zelf ben ik niet langer fan van wenskaarten, maar zolang ik er nog heb, geef ik er af en toe nog eentje aan iemand die het wél gelukkig maakt. De wenskaarten die ik dan gebruik heb ik vaak gewoon gekregen, onbeschreven. Of het zijn een soort visitekaartjes van kunstenaars. Wanneer mijn doos wenskaarten leeg is, zal ik geen nieuwe meer kopen. Ik kan als illustrator nog een creatieve oplossing vinden. Jij vast en zeker ook.

#5.verpakkingspapier

Ik geef graag een beleving cadeau, waardoor mijn geschenk niet tastbaar is en geen verpakking nodig heeft. Wanneer ik toch een (nuttig!) voorwerp schenk, gebruik ik een sjaaltje als verpakking. In een handomdraai is mijn geschenk ingebonden met “een furoshiki“, de Japanse techniek om geschenken te verpakken. Diegene die het cadeautje krijgt moet dan op zijn beurt iemand een geschenk geven in diezelfde furoshiki. Zo blijf je dus sjaaltjes krijgen en hoef je die ook niet opnieuw te kopen. Heb je toch geen leuk sjaaltje? De buurvrouw, je mama, een vriendin, … heeft waarschijnlijk nog wel iets liggen onder alle andere sjaaltjes, handschoentjes, mutsen,… Desnoods gebruik je een kledingstuk of tafellaken die je dan bijvoorbeeld wél terug vraagt. Verder kunnen bokalen, herbruikbare doosjes of natuurlijke elementen ook interessant zijn om jouw cadeau een fancy look te geven. Meer tips kun je vinden op de site van Lauren Singer.

#4.Notitieboekjes

Ik heb een verzameling van schriftjes waar ik door moet, het zal nog even duren voor ik echt de nood heb om een nieuw notitieboekje aan te schaffen. Door de digitalisering wordt die nood ook steeds kleiner. Wil ik toch iets noteren? Dan neem ik de achterzijde van gebruikt papier, bijvoorbeeld een reclameblaadje van de post, een infobrief,… In mijn oude schoolschriftjes of notitieboekjes scheurde ik de beschreven pagina’s uit. De rest gebruik ik nu om te noteren. Ik probeer notitieboekjes te weigeren op vergaderingen, workshops of evenementen, maar het blijft moeilijk. Op de een of andere manier blijven mensen mij notitieboekjes schenken. Dan wil ik schreeuwen, maar zeg ik gewoon vriendelijk “bedankt”, en zoek ik een manier om ook dat boekje toch een mooi leven te geven. Is het niet bij mij, is het bij iemand anders. Maar een nieuw notitieboekje kopen? Néé, bedankt!

#3.balpennen

Een balpen blijft een nuttig voorwerp waar weinig “afvalarme” alternatieven voor bestaan. Toch is het zeker al een decennia geleden dat ik een nieuwe balpen heb gekocht. Ik heb er namelijk steeds gekregen of gevonden. Op evenementen, bij opendeurdagen, bij de start van een schooljaar,…ze bleven maar komen. Ik had er plots zo veel, dat ik er helemaal geen zorg meer voor droeg. Draag dus wel zorg voor je balpennen, want ook zij hebben een lang productieproces achter de rug. Probeer ze niet te verliezen, maar gebruik ze tot ze helemaal leeg zijn. Ik weiger nu op evenementen goodiebags zodat mijn verzameling balpennen eindelijk wat kleiner wordt. Wanneer ik onderweg een werkende balpen vind, dat gebeurt vaker dan je denkt, neem ik ze mee om thuis te gebruiken. Op die manier beperken we de productie van nieuwe balpennen en wordt het ook geen zwerfafva

#2. Elastiekjes

Er zijn alternatieven voor elastiekjes die minder afval met zich mee brengen. Denk aan klemmetjes, touw,… maar de elastiek blijft toch bij velen een favoriet en sluipt op die manier het huis binnen. Dan denk ik vooral aan de elastiekjes om de groenten die ik koop. Thuis hergebruik ik ze opnieuw. Sommige boeren nemen de elastiekjes gewoon terug aan. Je hoeft deze handige dingetjes dus niet te kopen. Ze komen zo gemakkelijk je huis binnen dat je er nooit te kort hebt.

#1.Bokalen

Ik ben gek op bokalen. Als ik dan toch iets in de winkel wil kopen mét verpakking, dan gewoon in een mooie bokaal. Zo kan ik die achteraf hergebruiken om soep, groenten, koekjes,…in te bewaren. Los daarvan krijg ik er ook van andere mensen, iedereen heeft ze op overschot, die bokalen. Waarom zou je dit kopen?

Besluit?

Draag zorg voor je spullen en wees ordelijk. Op die manier kun je veel spullen terug vinden en hoef je ze niet opnieuw te kopen. Het is beter om iets weg te gooien omdat het versleten is, dan iets nieuws te verliezen. Zo bespaar je niet alleen op afval, maar ook op geld.

Meer tips en informatie?

Ik maakte een herbruikbare Zero Waste Kalender en via de Zero Waste Podcast leer je ook heel wat bij met dank aan experten die een woordje uitleg komen geven af en toe.

Thumb Zero Waste Kalender
logo zero waste podcast small

2 Replies to “10 spullen die je niet moet kopen, omdat je ze stiekem al hebt!”

  1. veel van die zaken pas ik al toe. Onze poes amuseert zich lang met een kartonnen doos;zeker als het hem lukt er stukken uit te scheuren. Ook haarrekkers staan in een potje en nu en dan halen de kleindochters er nog eentje uit!

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook