Zero Waste huisdieren

#3: Zero Waste huisdieren

De 3de aflevering van “E!Colle”, onze podcast over Zero Waste, gaat over huisdieren! Veerle en haar broer Kristof hebben allebei een kat en zoeken naar manieren om met dit dier zo weinig mogelijk afval te maken. Ze staan ook stil bij vragen van luisteraars over huisdieren. Kristof geeft verslag over zijn challenge van de vorige aflevering en krijgt er een nieuwe bij.

Luister en abonneer je op ons kanaal op YoutubeSoundcloudSpotifyItunes of Google podcasts om niets te missen van onze avonturen.

Geen podcast app?

Beluister deze aflevering op Youtube.

Shownotes:

00:40 – Veerle en Kristof kregen een vraag over de reportage van het wijkfeest. Daar gooide een man, net naast hen, een aansteker in de riool.

https://www.veerlecolle.be/2018/09/11/reportage-1-hoe-zero-waste-is-een-wijkfeest/

01:42 – Leo Not Happy organiseert acties tegen de sigarettenpeuken op straat.

03:00 – Peuk in de pocket : Een oplossing tegen de sigarettenpeuken op straat?

11:15 – Zijn huisdieren wel zo ecologisch? Lees het artikel van MO over de impact van honden en katten op het milieu.

11:30 – Red een kip uit de legbatterij is een facebookpagina die deelt wanneer je een kip uit een legbatterij kan adopteren

12:34 –  “Vegetarische” hond kiest toch voor vlees: Het filmpje van de hond waarvan het baasje dacht dat ze van haar een vegetariër had gemaakt.

13:17 – Biologisch afbreekbare “poep”zakjes: Raap de hondendrol op en gooi het in de vuilbak, het is ongezond ze te laten liggen. Kies voor een biologisch afbreekbaar zakje. (Luister naar aflevering 20 waar we meer vertellen over biologisch afbreekbaar materiaal)

14:35 – Een giftige Kringloop: geen poep zo vies als hondenpoep : Waarom hondendrol zo gevaarlijk is. Een lijstje met verschillende ziekten en darmkwalen.

16:12 – Biologisch afbreekbare kattenbakvulling van Cat’s Best. Deze is te koop bij diverse supermarkten of dierenspeciaalzaken.

19:23 – Yarrah: Biologische kattenvoeding. Wij gaan voor een gigantische zak om afval te besparen. Odi lust de voeding in karton van Aldi helaas niet.

20:12 – Lauren Singer toont hoe je zelf hondensnoepjes maakt: 4 ingredient Homemade Zero Waste Dog treats

20:12 – Voor wie het eens zelf wil proberen om kattenbrokken te maken: Recept kattenbrokken maken

20:53 – Zero Waste Pet: De instragram van de hond “Rose” van Lauren Singer. Volg haar “Zero Waste Journey”!

22:45 – VOC Merelbeke: Het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Merelbeke waar Kristof vrijwilliger is.

23:22 – Verklein de ecologische pootafdruk van je huisdier: Nog enkele tips om de pootafdruk van je huisdier te verkleinen, waar we veel inspiratie bij haalden.

Kristof en zijn kat Miel
Kristof met Miel!
Veerle Colle met Odi, de Zero Waste Kat
Veerle met Odi!

Aflevering gemist?

Beluister alle afleveringen opnieuw via onze website. Abonneer je op ons kanaal op YoutubeSoundcloudSpotifyItunes of Google podcasts om niets te missen van onze avonturen.

Meer tips en informatie?

Ik maakte een herbruikbare Zero Waste kalender met 366 Zero Waste tips: élke dag extra info dus!

Thumb Zero Waste Kalender

3 Replies to “#3: Zero Waste huisdieren”

  1. Dag Veerle en Kristof, ik ben recent naar jullie podcast beginnen luisteren omdat ik minder afval wil produceren. Van de vorige afleveringen heb ik al veel bijgeleerd en ik luisterde er met plezier naar. Bij de aflevering over huisdieren stoorde ik me er wel wat aan dat de inhoud weinig onderbouwd was. Het viel duidelijk op dat jullie kennis over dit onderwerp niet zo groot is. Als dierenarts vond ik het heel jammer dat je geen ‘expertenopinie’ hebt opgenomen in je podcast. Ik vermoed dat er namelijk wel wat dierenartsen (zoals ikzelf) graag advies hadden gegeven in verband met de kwaliteit van dierenvoeding, waar je op moet letten als je toch zelf voeding maakt, … De nodige nuances in verband met diergezondheid miste ik dus wat. Verder heb ik nog een kleine ‘zero waste’ toevoeging: ik maak een voederpuzzel voor mijn kat van materiaal dat anders in de vuilbak zou belanden. Zo heeft mijn binnenhuiskat voldoende bezigheid, schrokt hij zijn brokjes niet naar binnen en moet ik geen nieuwe voederpuzzel kopen in de winkel.

    1. Dag Kelly,

      bedankt voor je reactie! Zoals je hoort in de afleveringen zijn we samen met luisteraars op zoek naar antwoorden op vragen en stellen wij zelf ook steeds een aantal zaken in vraag. 2 jaar geleden deden mijn broer en ik dat met ons twee. In latere afleveringen nodigen we af en toe een gast uit die expert is in een bepaald onderwerp! In deze aflevering hebben we voornamelijk op de vragen van de luisteraars geantwoord. We kozen voor de focus op zichtbaar afval minderen en de pootafdruk kleiner te maken. De info haal ik uit de links die je hierboven in de shownotes kan na gaan. Wil je graag iets toevoegen vanuit jouw kennis? Dan mag dat zeker! Wij staan hier enorm voor open. Stuur ons een geluidsopname of uitgeschreven tekstje en dan laten we het afspelen of lezen we het voor in een volgende aflevering, zoals we reeds met andere onderwerpen gedaan hebben. Bedankt!

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook