Geschenktips Zero Waste

Zero Waste geschenken in coronatijden

We moeten even afstand houden, maar elkaar verwennen kan steeds! Het ‘belevingsgeschenk‘ is nu geen ideale optie, maar ik geef jullie graag een aantal duurzame tips en webshops mee!

Kies lokaal!

Het is ecologischer en je steunt er onze eigen economie mee. Als we dan toch iets online bestellen, geef de voorkeur aan een Belgische webshop. Boris Landuyt richtte een platform op dat Belgische webshops verzamelt. Klik hier om naar www.kaabee.be te gaan.

Belgische webshops die je helpen met een Zero Waste geschenk:

Druantia is een Belgische webshop met cosmetica maar ook producten om zelf aan de slag te gaan. Je kan iemand gelukkig maken met een handgemaakte lippenbalsem of serum. Bekijk de recepten bij de ‘maak-het-zelf’ categorie!

Olefacio is een Belgische webshop met handgemaakte shampoobars, plantaardige kaarsen maar ook hydrolaat en etherische olie. Speciaal voor moederdag geven ze tot eind mei 10% korting op je aankoop (voorwaarden onderaan dit blogbericht)!

Kudzu.be is Belgische webshop met diverse producten die je helpen aan een duurzame levensstijl. Ook een aantal ‘Zero Waste’ hulpmiddelen. Dit familiebedrijf levert vanuit Brugge over heel België.

Kamibasics is een Belgische webshop in Brussel. In deze regio leveren ze met de fiets, maar je kan in heel België bestellen. Alles voor het huishouden, het lichaam en de keuken.

Colleshop is mijn eigen exclusieve webshop. Ideaal voor Zero Waste geschenken en een aantal boeken, waaronder ook een kleurboek. Ik verzend alles in hergebruikte dozen en vermijd onnodige verpakkingen.

Zeg het met zaligheid

Zero Waste cosmetica maken met Anne Drake

Heb jij zelf al eens cosmetica gemaakt? De recepten op de site van Druantia helpen je op weg. Bovendien heb je thuis zeker nog potjes en flesjes staan waar je een dagcrème, een douchegel of een bodylotion in kan bewaren!

Zelf cosmetica maken is een zaligheid. Het huis ruikt heerlijk terwijl je bezig bent. Je geeft ook een nuttig geschenk: het is iets dat meteen gebruikt kan worden en niet lang in de weg staat. Wie weet krijg je het flesje of potje wel terug gestuurd met een nieuw product in dat de ontvanger zelf gemaakt heeft!

cosmetica Anne Drake

Voor een jarige vriendin, Sofie, maakte ik een beauty serum en face wash. Als je mij al even volgt, weet je dat dat ik recepten van Anne Drake gebruik. Ik kocht ingrediënten bij Färm en online op Olefacio en Druantia.

Furoshiki geschenk

Ik nam een doos die ik al had om het geschenk te verzenden. Om glas te beschermen, gebruik ik een ‘furoshiki‘. Dat is een fancy, Japans woord voor ‘er een sjaaltje rond knopen’. Je kan er kopen via mijn webshop. Dit was een tip die ik van Sofie zelf gekregen had. We gaven ook losse thee mee in een oude confituurpot.

Zeg het met originaliteit

De waarde van een geschenk zit niet in de prijs, maar in de betekenis er van. Misschien heb jij thuis nog iets in je huis staan en hoef jij helemaal niet uit je kot te komen om een geschenk voor iemand te zoeken. Ben je een handige Harry? Dan kan je van oud materiaal iets helemaal nieuws maken.

negenduust rugzak

Voor alle duidelijkheid: ik ben géén handige Harry en ik haat naaien. Dat wil nog niet zeggen dat ik geen goede ideeën heb. Ik heb mijzelf een cadeau gedaan. Van een versleten negenduust trui waar ik geen afscheid van kon nemen liet ik een rugzak maken door catsandstitches.

Niemand die zegt dat je geen anderen om wat hulp mag vragen! Wie weet heb jij ook nog versleten kledij die je kan omtoveren tot een rugzak, handdoek, onderbroek, mondmasker, … noem maar op. Ook dit kunnen geweldige geschenken zijn.

Zeg het met food

Een dagje niet koken is welkom in periodes waar restaurants gesloten zijn. Kies een horecazaak in de buurt van de persoon die je in de watten wil leggen. Ga voor een plantaardige maaltijd om het nog duurzamer te maken.

Madame Boxter brunchbox

Mijn zus Tine was jarig in april. De ‘brussen’ (1 broer en 2 zussen) besloten om haar te verwennen met een maaltijd van Madame bakster! Deze is helemaal omgetoverd in ‘Madame Boxter’ en levert nu veganistische lunchboxen aan huis. Je kan deze bestellen via: www.madambakster.be

Madam bakster kan omwille van de huidige maatregelen niet alles afvalarm leveren. Ze proberen zoveel mogelijk met recycleerbare verpakkingen te werken. Hier is het vooral de inhoud van je geschenk waar je afval mee bespaart: alles is plantaardig.

To good to go goes take-away

Wist je dat To Good To Go uitzonderlijk voor deze tijd handelaars hun platform laat gebruiken als take-away-dienst? In deze omstandigheden kan je er trouwens niet enkel voedseloverschotten maar ook horecazaken mee redden.

Zeg het met een bloemetje

Bioferm bloemen

Heb je een plukweide in de buurt? Helaas mag je door de maatregelen niet meer ter plaatse bloemen plukken. Sommige plukweiden zoals Bioferm doen nog steeds bestellingen. Neem dus zeker een kijkje op de sociale media of website van de plukweide in jouw buurt.

Moederdagactie bij Olefació!

Oelfacio producten

Ik ontdekte olefació een half jaar geleden en was meteen fan van de plantaardige kaarsen en andere producten.

Speciaal voor moederdag schenkt olefació 10% korting tot eind mei op een aankoop bij hun webshop. Gebruik de code COLLE10 wanneer je wil afrekenen.

Meer tips over Zero Waste?

Hopelijk heb ik je wat inspiratie kunnen geven voor moederdag of andere gelegenheden. Wil je meer tips te weten komen over hoe je zonder ‘waste’ kan leven? Op mijn website en sociale media kan je een blog volgen. Ik maakte ook een boek met 366 Zero Waste tips die je dagelijks kan gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook