zero waste cola maken

Zero waste cola maken!

Frisdrank zonder afval?

We horen steeds meer over de grote afvalberg waar bedrijven zoals Coca cola en Nestlé hun verantwoordelijkheid niet voldoende voor opnemen. Particulieren én bedrijven schakelen daarom vaak over op Sodastream, Robinetto, Krnwtr,… of een andere duurzame manier om zelf bruisend water én frisdrank te maken. Net zoals vroeger vertrek je vanuit een siroop waar je zélf bruisend water aan toevoegt om de frisdrank naar keuze te bekomen! Meer manieren om op deze manier te werken legt Patrick Doyen je uit in deze aflevering van mijn podcast.

Coronatijd is experimenteertijd!

De quarantainemaatregel omwille van de strijd tegen corona schenkt mijn man en mezelf meer tijd. Helaas kunnen we niet meer winkelen met onze eigen potjes en sluipt er her en der opnieuw afval in ons huis dat we jaren wél konden vermijden. Dus proberen wij deze periode te vullen met experimenten waar we uit kunnen leren! Dat beetje meer tijd geeft ons die mogelijkheden. Zo legden we al een voorraad aan van zelf gemaakte zeep en cosmetica, gebaseerd op deze recepten. Maar vandaag was de populaire frisdrank cola aan de beurt!

Zelf natural cola maken:

Manlief experimenteert graag en maakte al eerder siropen en eigen limonades. Je kan enkele recepten van hem terug vinden in mijn zero waste kalender. Een inspiratiebron die hij gebruikt voor de natural cola die we maken is het boek ‘homemade soda’ van Andrew Schloss.

natural cola ingrediënten

Wat heb je nodig?

  • 1l water
  • Fijngeraspte zeste en sap van 1 citroen
  • Fijngeraspte zeste en sap van 2 appelsienen
  • Fijngeraspte zeste en sap van 1 limoen
  • 2 stokjes kaneel
  • 2tl cardemon
  • ¼tl nootmuskaat
  • 1kg suiker (dat lijkt véél, maar dit is voor de siroop die 1/8ste van je glas zal vullen. In 1 glas echte, chemische cola zitten maar liefst 7 suikerklontjes verwerkt! Dat is veel meer!)
  • ½tl vanille extract

Hoe ga je te werk?

  • Rasp de schil van de citrusvruchten en hou de bekomen zeste even opzij.
  • Pers de citroen, limoen en de 2 appelsienen uit en vang het sap op in dezelfde kom.
  • Maak de karamel: doe 20gr van de suiker en 4cl water in een kookpot en laat die zacht koken, terwijl je de ingrediënten roert tot het karamelsaus is.
  • Voeg 1l water toe aan je karamel en roer alles goed, terwijl je het vuur zacht laat branden.
  • Voeg de kruiden toe met de vanille extract, de zeste en het sap van de citrusvruchten.
  • Verwarm alles nog 10 minuten op een zacht vuur, zodat het niet gaat opkoken. Blijf inmiddels roeren, zodat de smaak goed vermengd en voeg de rest van de suiker toe.
  • Giet de siroop af in een kan en vang de kaneel en citrusschillen op met een vergiet, zodat je die kan scheiden.
  • Laat het geheel afkoelen. Heb je weinig tijd: zet de kan met de siroop dan in een grote pot met koud water. (Het water in die grote pot kan je natuurlijk nog gebruiken voor het huishouden of je kamerplanten, gooi het dus niet weg!)
  • Giet de siroop in de fles waarin je wil serveren en bewaar het geheel in de koelkast.
  • Schenk een glas in met 1/8ste siroop en vul aan met bruisend water.

De natuurlijke kleur van natural cola

Wij waren zelf aangenaam verrast hoe dicht de smaak van natural cola bij de smaak van de échte ‘coca cola’ komt! Alleen heeft onze cola géén bruine kleur. In het boek van Andrew Schloss wordt er browning sauce (Kitchen Bouquet) aan toegevoegd om de kleur te bekomen. Dat is een Amerikaanse saus die je kan nabootsen door met bruine suiker de karamelsaus te maken. Maar dat je cola niet dezelfde donkere kleur heeft als de bekende drank, komt voornamelijk door ontbrekende kleurstoffen die wij besloten niet toe te voegen.

Meer Zero Waste tips?

Ik hoop dat ik je wat heb kunnen helpen om in deze tijd je ‘Zero Waste level’ te blijven volhouden. Aarzel niet om zelf je eigen recepten of voorkeuren hieronder te delen!

Wil je nog meer tips over duurzaamheid en Zero Waste? Dan kan je luisteren naar mijn podcast of mijn blog volgen. Ik schreef ook een boek met 366 Zero Waste Tips. Je mag me steeds mailen met vragen of opmerkingen. Of laat een comment achter!

6 Replies to “Zero waste cola maken!”

  1. Beste, ik werd verwezen naar je website voor een recept van zelf cola maken. Ik wil dit alvast eens proberen, maar heb je ook een suikervrij alternatief? Kan je de stroop ook anders bekomen dan met suiker te gaan werken?
    Alvast bedankt,
    Vicky

    1. Dag Vicky,

      het recept van stroop gaat of staat hier met suiker. Dus ook voor dit recept.
      Misschien kan je eens kijken op ecosia hoe je zonder suiker stroop maakt en met dit alternatief het recept eens uit proberen.
      Je kan bv wel met zaken als agave of énkel fruit werken, zoals het maken van confituur, maar ook daar zit suiker in, natuurlijk.
      Laat het zeker weten als je een goed alternatief vond dan kan ik het ook delen.

      Groetjes!

      Veerle

  2. Waar doe je de rest van de kilo suiker erin? Zie dat nergens staan.

    1. Dag Barbara,
      dank voor je opmerking. Het stond niet zo duidelijk in het artikel, maar bij deze nu wel. In het filmpje zie je dat de pot suiker als laatste ingrediënt wordt toegevoegd, wanneer alles goed is opgekookt.Ik heb dit ook aangevuld in het recept.

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook