Wat eet een Zero Waster

Wat eet een “Zero Waster” ?

Zero waste kooktips

Als je stopt met afval in huis halen, stop je dan ook met eten? Alles zit toch in plastic? Wet eet je eigenlijk als je afval wil vermijden? Tijd voor enkele kooktips die ik uit ervaring heb opgedaan:

Verse groenten en fruit

Veel mensen starten hun afvalarme reis door met een eigen zakje de groenten en het fruit in huis te halen. Die zijn niet altijd verpakt. Weiger de verpakte groenten en kook met diegene die je zonder zichtbaar afval kan kopen. Je zal je recepten moeten aanpassen aan wat je kan vinden.

Groentenburgers

Eén keer in de week, bij ons is dit op donderdag, eten we burgers. Dan haal ik broodjes in een katoenen zak bij de bakker en beleg ik ze met de overschot aan groenten die we hebben. Zo hebben we minder voedseloverschot. De vegetarische burgers maak ik met lilibulk of ik haal ze aan de verstoog bij een biologische winkel in de buurt. Soms hebben we voldoende aan portobello’s die de burgers vervangen. Echt een lekkere, eenvoudige maaltijd. Klaar in een paar minuten!

Lokaal en seizoensgebonden

Ik focus me niet alleen op het zichtbare afval. Dat is slechts het topje van de ijsberg! Ik kies bewust voor lokale en dus ook seizoensgebonden voeding.

Soep, soep, soep

Eén van mijn favoriete kooktips: Maak soep! Soep is een ideale manier om voor jezelf een voedzame maaltijd te voorzien van restjes groenten. Alle groenten die aan het einde van de week nog over zijn, gaan bij mij iedere maandag in de mix. Zo heb ik een lekkere, gezonde maaltijd aan het begin van de week. Bovendien kan je het invriezen en lang bewaren.

Blend it

Wordt er thuis een stuk fruit te rijp? Dan gaat dat in de blender. Zo heb ik een heerlijk zoete smoothie en voorkom ik voedselverspilling.

Plantaardig

Zuivel en vlees zijn moeilijk te vinden zonder wegwerp-verpakking. De vlees- en zuivelindustrie brengen ook veel milieuproblemen met zich mee. Dus wees niet hypocriet. Naar de slager gaan met je eigen potje is een statement, maar aan de afvalberg doe je eigenlijk erg weinig. Een vleesproduct brengt een gigantische berg productie met zich mee en voor de voeding van de dieren is ongelooflijk veel landbouw extra nodig. Daarvoor worden delen van het regenwoud ontbost. Een statement zetten is een goed idee, maar we moeten verder gaan om een verschil te maken. Ga eens niet naar de slager en kies voor een dagje plantaardige voeding. Hé, de groenten zijn bijna allemaal verpakkingsvrij te vinden! Een beloning voor de moeite die je doet om even geen vlees te eten is ook minder afval in je huis. Ik zoek zelf regelmatig via ecosia naar leuke kooktips voor veganistische recepten.

Water en thee

Ik drink voornamelijk water en thee. In de zomer kan er in dat water al eens een citroentje of een muntblaadje zitten.

Minder snoep

Snoep is vaak niet vegetarisch of bevat veel verpakking. Bovendien zijn mijn tanden er enorm gevoelig aan. Dus hier speelt niet enkel het afval een rol, ik laat dit ook zoveel mogelijk achterwege voor mijn gezondheid.

Niet altijd zelf koken

Als je een tijdje afval arm winkelt, dan weet je waar je wat kan vinden. Op drukke dagen haal ik bij de bakker naast het werk een quiche in een eigen container, om ’s avonds thuis te eten. Ik overloop mijn dag en weet wanneer ik een container op zak moet hebben. Dat vraagt wat oefening, maar ik denk dat iedereen een zaak kent (pizzeria, chinees,…) waar hij iets kan afhalen met zijn eigen potje wanneer hij geen zin heeft om te koken. Als je naar het werk fietst, kan je onderweg eenvoudig even stoppen en iets afhalen. In de wagen op de snelweg zal dat wat moeilijker worden.

Eten op een ander

Als ik op bezoek ben bij iemand staat de social level bovenaan. Ik stel hier enkele grenzen, maar de verantwoordelijke voor het afval is de gastheer. Je zal mij niet horen vragen “heb je die aardappelen in je eigen zakje gekocht?”. Meestal heeft de gastheer hard zijn best gedaan. Ik geniet ook graag gewoon van het samenzijn. Wel zal ik rechtstreeks afval weigeren. Een plastic beker, bijvoorbeeld, als ik een alternatief kan vinden.

Onderweg

Onderweg neem ik een stuk fruit mee. Als ik honger krijg heb ik altijd wat te eten. Mijn Boc’n Roll  en een katoenen zakje zitten ook standaard in mijn handtas, zo kan ik elk moment een belegd broodje of koffiekoek bestellen en zelf inpakken.

katoenen zakje met croissant
Een katoenen zakje is handig om onderweg ook de honger te kunnen stillen
Quiche afhalen in je eigen potje
Ik haal quiche af onderweg naar huis als ik geen zin heb om te koken.

Ik hoop dat deze kooktips en bekentenissen je helpen relativeren over hoe en wat ik eet. Het is helemaal niet altijd gezond, maar het is wel gezonder, denk ik. Zowel voor mens, dier en onze planeet. Ik ben er ook van overtuigd dat elke persoon die afval wil minderen dit anders doet en aanpakt. Iedereen stelt zelf zijn grenzen. Heb jij ook ervaringen die je hierover wil delen? Aarzel dan niet om een berichtje achter te laten!

Meer kooktips en informatie?

Ik maakte een herbruikbare Zero Waste kalender met 366 tips én heb een podcast!

Thumb Zero Waste Kalender
logo zero waste podcast small

2 Replies to “Wat eet een “Zero Waster” ?”

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook