Zero Waste vetbollen voor vogels illustratie door Veerle Colle

Vetbollen voor de tuinvogels maken

Vetbollen zonder plastic

Als de winter nadert, is het steeds moeilijker voor dieren om voedsel te vinden. Je kan de vogels in je tuin helpen door vetbollen op te hangen. Helaas zitten ze vaak in plastic netjes die dan achterblijven in de natuur. Dat is minder leuk voor de andere dieren en planten in je omgeving. Dus maken we ze zelf.

Vogelzaad afvalarm kopen

Vogelvoeding in bulk bij Tom & Co
Zero Waste vogelvoeding bij Tom & Co

Veel dierenwinkels verkopen vogelzaad in bulk. Op de kaart van mijpakjenietin.be kan je de zaken in je eigen buurt terug vinden. Ik ging naar Tom&Co.

Kies de juiste zaden voor ‘inheemse vogels’ of ’tuinvogels’. Vraag eventueel raad.

Ik kies er voor om ‘beschutte’ vetbollen te maken voor kleine vogels. Grote vogels zoals kauwen en kraaien vinden voldoende voedsel op de grond en bijten vaak vetbollen stuk, om ze dan verder op de grond te verorberen. Op die manier vinden kleine vogels geen voeding meer. Zij komen niet zo graag op de grond of worden er weg gejaagd door grotere vogels.

Dus wil je ook een veilige eetplek maken voor kleine vogeltjes? Ga dan op zoek naar een glazen pot of een blik waar een koolmeesje, musje, roodstaartje, roodborstje, pimpelmeesje of andere kleine vogel in kan, maar waar grote vogels niets aan hebben.

Zelf vetbollen maken
Zero Waste vetbol in de tuin

Aan de slag!

Wat heb je nodig?

  • Vogelzaad voor tuinvogels (kies zelf je hoeveelheid afhankelijk van het aantal bollen je wil maken!)
  • Een pot confituur of blik (mussen en meesjes moeten er in kunnen. )
  • Plantaardig frituurvet

Hoe ga je te werk?

Smelt het frittuurvet op het vuur. Wanneer het volledig vloeibaar is, zet je het vuur af en voeg je er de zaden aan toe.

Zorg er voor dat ongeveer 50% van je kookpot gevuld is met zaden en 50% met vet. Meng ze goed door elkaar en schep ze over in de confituurpotten of blikjes.

Laat de confituurpotten afkoelen tot het frituurvet hard geworden is. Nu heb je een vetbol.

Plaats de potten op een veilige plaats in de tuin: Op een plankje of in een vogelkastje tegen een muur, 2 tot 5 meter hoog, waar ook beschutting in de buurt is voor de vogels. Zo kunnen ze op tijd weg vliegen voor de kat.

Meer Zero Waste tips?

1 Reply to “Vetbollen voor de tuinvogels maken”

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook