Zonnepanelen in Grimbergen door Veerle Colle

Ik heb zonnepanelen op een ander zijn dak

Over energie en de energiecoöperatie

Transitie naar hernieuwbare energie

We weten inmiddels allemaal dat de aarde opwarmt. En beseffen dat zuiniger omspringen met energie, opgewekt door fossiele brandstoffen ons niet zal helpen om de opwarming te stoppen. Daarom is transitie nodig! Je elektrische toestellen thuis laten draaien op hernieuwbare energie is iets wat jij als burger wél kan doen. Schakel dus over op een energieleverancier die groene energie levert als je een verschil wil maken.

Hoe groen is je energieleverancier?

Toch is niet elke hernieuwbare energie zo ‘groen’ als we denken. Op mijngroenestroom.be kan je bekijken hoe groen je energieleverancier echt is. De bedrijven kunnen nog steeds een groot deel elektriciteit aankopen in het buitenland. Misschien betaal je maandelijks een factuur aan een grote energieleverancier, maar heb je eigenlijk geen idee waar je geld voor gebruikt wordt. De grote energiereuzen investeren in nieuwe energiecentrales buiten Europa. De winst rijken ze uit als dividend aan hun aandeelhouders.

Zelf energie opwekken.

Wie de mogelijkheid heeft kan zijn huis zélf energie laten opwekken door zonnepanelen te plaatsen. Je eigen energie verbruiken, het overtollige van de zomer opslaan op het net en in de winter opnieuw kunnen afnemen zonder daarvoor te moeten betalen. Het was tot voor kort niet alleen een goed alternatief voor de fossiele brandstoffen, het leek ook voordelig voor jezelf. De stroom die je eerder op het net zette, compenseerde de stroom die je nadien weer afhaalde. Een terugdraaiende teller, dus. Misschien heb jij er net daarom in geïnvesteerd.

Overtollige energie en de slimme meter.

Na de beslissing van het Grondwettelijk Hof midden januari 2021 kom je nu in een ander systeem terecht. Die besloot de terugdraaiende teller definitief af te voeren, zonder overgangsmaatregel. In de zomer of op zonnige dagen moet je de overschot injecteren op het net. Daar krijg je een bescheiden vergoeding voor. In de winter heb je minder zon en dus minder energie van je zonnepanelen. Je zal dan moeten betalen voor de stroom die je van je energieleverancier afneemt. Het geld dat je kreeg voor de stroom dat je leverde kan tot 8 keer minder zijn dan de stroom die je zal moeten betalen.

Deze opzet van de nieuwe regel is er om gebruik en productie beter op elkaar af te stemmen. Er wordt niet meer gekeken naar hoeveel stroom een huishouden verbruikt op jaarbasis. Belangrijker wordt wanneer je stroom verbruikt. ’s Nachts of in de winter zal stroomverbruik je dus meer kosten dan overdag op zonnige dagen. Deze regeling zorgt er ook voor dat zonnepanelen niet langer een ‘spaarboekje’ worden voor wie het kapitaal heeft er overtollig veel aan te leggen en er weinig van verbruikt. Dit is oneerlijk naar personen die het geld niet hebben om zonnepanelen te installeren en toch de kosten op hun energiefactuur zien toenemen. Verder zorgt dit ook dat de stroomtoevoer beter verloopt. Iedereen wekt namelijk op dezelfde momenten veel energie op. Dit is een collectieve uitdaging die ook investering vraagt.

Je eigen stroom verkopen aan een energiecoöperatie.

De overschotten aan stroom die je zonnepanelen leveren op een zonnige dag, wanneer je niet thuis bent, komen op het net. Daar krijg je een klein bedrag voor van je energieleverancier dankzij een contract. Zonder contract zal deze leverancier het gewoon gratis aftappen, dus probeer dat te vermijden. Gelukkig kan je zélf kiezen naar welke energieleverancier je stroom gaat! Wil je dat je energie verkocht wordt aan een energiecoöperatie als ecopower? Neem dan zeker met hén contact op. Op hun website staan ook tips om energie te besparen of de energie die je hebt slim te benutten.

Je eigen energie opwekken is niet voor iedereen mogelijk. Zo heb ik ook geen zonnepanelen op mijn dak omdat ons budget de investering niet toelaat. Gelukkig kan ik toch trots zeggen dat ik wél een eigenaar ben van zonnepanelen op iemand anders zijn dak!

Energiecoöperaties: Energie in eigen handen!

Ik zit namelijk bij Noordlicht. Een coöperatieve vennootschap van burgers wonende in de omgeving van de noordrand van Brussel. Daar zijn windmolens voorlopig uitgesloten, omwille van de luchthaven in Zaventem. De coöperatie laat lokale burgers samen investeren in hernieuwbare energie opgewekt door zonnepanelen op openbare gebouwen en laat de winsten ook terugvloeien naar de lokale economie. In tegenstelling tot de grote energiereuzen benadrukt een coöperatie als Noordlicht het sociale. Een deel van de winst zal dienen voor een maatschappelijk doel.

Steeds meer burgercoöperaties zoals Noordlicht vinden hun weg in België. Energiecoöperaties produceren duurzame energie dankzij de inbreng van omwonende burgers. Je kan dus mede eigenaar worden van de windmolen, watermolen of de zonnepanelen in je buurt.

Heb je interesse om je aan te sluiten bij zo’n coöperatie? Je kan alle info vinden op Rescoopv.be of download de flyer.

Voordelen en risico’s van een energiecoöperatie:

Voordelen van de energiecoöperatie:

  • Produceren van duurzame energie
  • Inbreng van burgers
  • Overzicht waar je geld naar toe gaat
  • Winst dient voor maatschappelijk doel en eigen economie
  • Niet meer afhankelijk van buitenlandse zakenlui
  • Je hebt zelf inspraak in de coöperatie
  • Een deel van de winst komt ook jouw richting uit

Risico’s aan een energiecoöperatie:

Je koopt een aandeel in een bedrijf en daar zijn inderdaad altijd risico’s aan verbonden. Daarom is het belangrijk je voldoende te informeren. Een coöperatie zal ook transparant zijn naar (toekomstige) aandeelhouders toe.

Zelf vind ik dit een investering in de toekomst. Ik neem liever dit risico dan het risico om onze cultuur en omgeving te zien verdwijnen omwille van de opwarming van de aarde. Ik geloof ook sterk dat dit de toekomst is. Tijdens de eerste lockdown werd het duidelijk hoe afhankelijk ons land en wijzelf zijn van andere landen. Het geeft me vertrouwen om als burger steeds meer met andere burgers samen te kunnen werken. Dat kan over energie gaan, maar er zijn natuurlijk nog een heleboel andere coöperaties waarbij burgers samenwerken. Dat lijkt mij een mooie vooruitgang naar een duurzame economie.

Wat betekent de digitale meter voor energiecoöperaties?

In eerste instanties zullen de coöperaties enkele contracten met klanten moeten herzien. Overleg en dialoog zal nodig zijn om dit vlot en eerlijk te laten verlopen. Burgercoöperaties gaan zich meer op grotere projecten richten. Zaken als scholen zijn nu minder interessant doordat zij in de zomer wel veel produceren, maar weinig verbruiken. Op de website van energiecoöperatie druifkracht staat een duidelijk artikel hierover.

Meer tips en informatie?

Bij dit artikel kreeg ik hulp van Freddy Van Santfoort, één van de bestuurders van Noordlicht.

Ik maakte een Zero Waste Kalender met 366 Zero Waste tips die je er kan bestellen. Via mijn Zero Waste Podcast kan je nog meer te weten komen over een duurzame levensstijl.

Thumb Zero Waste Kalender
logo zero waste podcast small

1 Reply to “Ik heb zonnepanelen op een ander zijn dak”

  1. Super interessant artikel met zeer juiste redeneringen. Dank je daarvoor. En dank aan Freddy.

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook