Veerle Colle zomerlook 2020

Dit was mijn #zomerlook2020

Mooimakers kiest zomerlook 2020

Wist je dat, wanneer je afval maakt onderweg, je het in de vuilnisbak kan gooien of mee nemen naar huis om te sorteren? Dit werd door Mooimakers uitgeroepen tot de zomerlook van 2020. Hopelijk heb je deze niet gemist en wordt het een blijver! Maak dus ook in september nog je eigen leuke foto, terwijl je afval in de vuilnisbak werpt. Deel hem op sociale media met ‘#zomerlook2020’.

Zomerlook2020
©Tine Colle
Ik neem mijn afval mee naar huis
©Tine Colle

Het kan ook zonder afval onderweg

Ik zette deze zomer mijn beste fashionista-beentje voor om extra te belichten dat afval in de vuilnisbak kan. Maar mijn échte zomerlook 2020 is zorgen dat je géén afval hebt onderweg. Lekker proper. Ik gebruik bijvoorbeeld een Boc’n Roll om belegde broodjes mee te nemen. Dat mag, ook in tijden met virussen. In mijn handtas heb ik steeds een katoenen zakje om fruit te kopen onderweg en mijn herbruikbare drinkbus is ook onmisbaar. Heb ik toch zin in een snack? Dan kies ik voor noten, die vindt je vaak zonder verpakking. Wanneer ik lang onderweg zal zijn, neem ik een afsluitbaar kommetje mee voor een onverwachte Take-Away met chopsticks. Die nemen weinig plaats in.

Tips om afval te vermijden kan je vinden op deze site: lees de meest gestelde vragen over mijn ‘zero waste’ levensstijl of luister naar de ‘Zero Waste Podcast’.

Dweilen met de kraan open

Niet iedereen was mee met de rage van 2020: sommige wegen zijn nog steeds bezaaid met afval. Er wordt nog heel wat afval gedumpt.

Misschien zag je ze al lopen: die mensen met hun grijptang en vuilniszak. Druk in de weer met het rapen van afval van de ander. Zijn die mensen niet aan het dweilen met de kraan open? Als er zovele anderen gewoon hun afval ergens dumpen of uit de wagen gooien?

Als je met deze vraag zit, dan kan je 2 dingen doen: Klagen over het afval op straat en niets te doen, de afvalberg groter zien worden en nog meer klagen. Je kan ook stoppen met klagen en de straat intrekken met een vuilniszak en een grijptang. Terwijl je afval raapt zet je vooral een statement en maak je anderen mee bewust van het probleem. Dit heeft een grotere impact dan alleen het afval rapen. Vergelijk het een beetje met winkelen met je eigen potjes bij de verstoog. Ook hier heeft het effect om mensen bewust te maken meer invloed dan het vermijden van ‘waste’.

En nu is het aan jou!

Jij gooit je afval al in de vuilnisbak of neemt het mee naar huis. Zet jij nu een stapje verder? Wil je tot actie overgaan om je eigen buurt mooi te houden? Wil je starten met afval rapen of echt gaan ploggen? Ga dan naar het gemeentehuis en vraag gratis je materiaal aan. Je hoeft dat afval dus niet in je eigen vuilzakken te stoppen, dat kan in speciale ‘zwerfvuil’ zakken.

Mooimakers:

Hier begint de zee

Op de webshop van mooimakers kan je gratis materiaal vinden voor je evenement of actie. Als particulier ben je niet voor alles bevoegd. Het spuitsjabloon ‘hier begint de zee’ zal je bijvoorbeeld aan de gemeente moeten aanvragen. Stuur hen deze website door, dan begrijpen ze wat je bedoelt!

World cleanup day!

Doe jij al mee aan de world cleanup day op 19 september? Registreer dan je actie! Zo telt ze mee voor het resultaat van heel België! Wil je graag ontdekken welke acties er al zijn geregistreerd? Neem dan zeker een kijkje op de actiekaart. 

Meer tips over Zero Waste?

Ik hoop dat ik je wat heb kunnen helpen met deze tips. Op mijn website kan je een blog vol ‘Zero Waste’ tips volgen. Zelf ben ik al sinds 2014 druk in de weer met oplossingen zoeken om onze zichtbare én onzichtbare afvalberg kleiner te maken. Ook maakte ik een boek met 366 Zero Waste tips en kan je via mijn Zero Waste Podcast nog meer te weten komen over deze levensstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook