carnafval

Carnaval met minder “carnafval”

Zero Waste carnaval

Een feest maakt mensen gelukkig en daarom moeten we dat af en toe eens uitbundig kunnen vieren. Helaas word een feest als carnaval steeds meer “carnafval”. Zelf de stad Aalst is gestart met plannen voor een groener carnaval. Voor wie straks opgetogen en verkleed onnozele liedjes loopt te schreeuwen en gek is van dit uitbundig feest: ik geef graag enkele tips om ook dan afval te besparen!

Tips om afval te verminderen op carnaval

Als carnavalsvereniging:

 1. Inzamelactie : Organiseer als vereniging een jaarlijkse inzameling van kleding en spullen om die dan te (her)verdelen bij de deelnemers.
 2. Kondig je evenement digitaal aan: Beperk flyers en posters, want zelf de 55 plussers zitten inmiddels op facebook. Kies voor reclame via social media.
 3. Hergebruik: Ga na de stoet kijken welke spullen je kan hergebruiken. Zo spaar je veel werk en geld uit!
 4. Fietsen of een step in de stoet: Dacht je er al eens aan om geen motorvoertuig maar een (bak)fiets of step te versieren?
 5. Afwasbare bekers: Langzamerhand begint dit de gewoonte te worden en zullen ook zatte mensen deze methode onder de knie krijgen.
 6. Kraantjeswater: Gebruik een tap met kraantjeswater. Dat zijn een aantal transportkosten en CO2 uitstoot minder.
 7. Veggie: Zet veggie in de kijker. Een eenvoudige veggie optie is bijvoorbeeld pasta. Je kan de veggie optie als standaard plaatsen en “vlees” het alternatief maken.

Als persoon:

 1. Groene confetti: Ga voor biologisch afbreekbare materie. Omdat er in de winter weinig keuze is, kun je kijken of er een bloemist jou wil helpen aan afgedankt, onverkocht groen. Die kan je versnipperen of zelf met een perforator omtoveren tot confetti.
 2. Wie kringt, die wint: Ook tweedehands kan je mooie spullen en gekke kleding vinden. Goedkoper en duurzamer.
 3. Biologische Make Up: Gebruik biologische grimme van hoge kwaliteit. Al gehoord van Natural Earth Paint?
 4. Weg met de ballon: Ondanks het feit dat er “duurzame” ballonnen zouden bestaan, blijven ze toch nog steeds een gevaar voor dieren en blijken ze kankerverwekkend.
 5. Lang leve de slinger: Een slinger gemaakt uit katoen kan je wassen voor hergebruik en is steviger dan een andere slinger. Zorg er voor dat hij goed vast hangt. Ben je bijna zeker dat je slinger het feest niet gaat overleven? Kies dan voor een papieren slinger, zodat hij geen schade toebrengt aan de omgeving. Dieren kunnen zich ook gemakkelijker losrukken uit een slinger van papier, wanneer ze vast komen te hangen.

Heb je zelf nog interessante tips om carnaval duurzamer te maken? Laat ze hieronder achter, dan plaats ik de beste hier ook bij. We kunnen elkaar alleen maar helpen, niet waar?

Wil je graag meer weten over afvalarm leven? Kijk dan even bij mijn evenementen of ik binnenkort in jouw buurt een lezing of workshop kom geven. Iedereen is welkom!

Meer tips over Zero Waste?

Ik maakte een herbruikbare Zero Waste Kalender met een dagelijkse tip én heb een podcast!

Thumb Zero Waste Kalender
logo zero waste podcast small

Bronnen:

Radio 2. (z.d.). Minder afval op Aalst Carnaval. Geraadpleegd op 14 februari 2019, van https://radio2.be/oost-vlaanderen/minder-afval-op-aalst-carnaval

Team Cultuur en evenementen. (2019, 29 januari). Op naar een groenere Carnaval – Aalst Carnaval 2019 – De officiële site ✔. Geraadpleegd op 14 februari 2019, van https://www.aalstcarnaval.be/over-carnaval/op-naar-groenere-carnaval/

VTM nieuws. (z.d.). Privacy settings. Geraadpleegd op 21 februari 2019, van https://myprivacy.medialaan.be/?siteKey=yL4sw05CSCQsdU0d&callbackUrl=https://nieuws.vtm.be/privacy-wall/callback?originalUrl=/binnenland/152108-ballonnen-opblazen-kankerverwekkend/?referer=https://www.ecosia.org/

5 Replies to “Carnaval met minder “carnafval””

  1. Weet niet zeker, is ook niet echt gezond en brengt eigenlijk ook veel afval mee. Helaas! 🙂 Want het is wel mooi.

 1. Hallo Veerle,
  Goed bedoeld, je tips voor een plasticvrij #carnaval.
  Maar ze gaan volledig voorbij aan de achterlijke plastic-impact door het uitstrooien van wegwerpplastic in de honderden Vlaamse stoeten..! 🙁
  Alleen een uitstrooiverbod voor wegwerpplastic kan deze beschamende ’traditie’ verduurzamen.
  Een filmpje om dat te illustreren (en zo heb ik er letterlijk honderden!)
  Ik weet niet of die link hier werkt, maar ik kan het maar proberen:
  https://www.facebook.com/tooneerdekens/posts/3200761923280495

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook