Zero Waste tips voor de feestdagen in de zero waste podcast

#17: Zero Waste het jaar uit

Kristof blikt terug op 2019 en alle “Zero Waste uitdagingen” die hij achter de rug heeft. Wat neemt hij mee? Welke vond hij het zwaarst? Veerle geeft nog een aantal geschenktips voor de feestdagen en ook luisteraars voegen daar leuke ideeën aan toe. Luister naar de podcast via Soundcloud , Itunes, Spotify, google podcast of Youtube.

Deze aflevering werd mogelijk gemaakt met de steun van:

Logo Lilibulk

Geen podcast app?

Beluister deze aflevering op Youtube.

Shownotes:

Goede voornemens van Kristof: In onze 7de aflevering (niet de 4de zoals we melden in de aflevering) lijst Kristof zijn “goede voornemens van 2019” op. Die overlopen we nu aan het einde van dit jaar.

Pasta in kartonnen verpakking: Kristof kiest nu bewust voor pasta van Soubry, een Belgisch bedrijf met kartonnen verpakking.

Tomaat in blik: In deze aflevering van “Keuringsdienst van waarde” neemt men een diepere kijk op de industrie van tomatenpuree of passata. Niet zo ethisch als we denken.

Biologische Passata uit Midden-Italië: Zou deze passata eerlijke handel kunnen zijn?

Plasticvrije havermout: Kristof kiest bewust voor havermout van Quaker of witte producten waar geen plastic om zit.

Kefir maken: Maak je eigen kaas en yoghurt aan de hand van kefir.

Kruidenkaas in glas met statiegeld: Bij ’t Stappeshof in Merchtem kan je kruidenkaas in een herbruikbare verpakking. Je kan hun producten ook bestellen via boerenenburen.be!

Kenetico Water Systems: Breng kraantjeswater in de smaak op het werk. Kristof probeert zijn collega’s alvast te overtuigen.

De aflevering met Anne Drake: Beluister onze aflevering waarin Anne Drake te gast is om meer te weten te komen over haar levensstijl.

Composteerbare korrels voor de kattenbak: Cat’s best is te vinden bij meerdere dierenwinkels of groothandelaars.

Shampoobar Lamazuna: Kristof is dit jaar overgeschakeld naar een vaste shampoobar om afval te besparen en deze van lamazuna bevalt hem énorm. Deze is te koop via kudzu.be, maar ook in bakstenen winkels zoals Bio Planet en Di.

Hoe reageer jij als iemand wat op de grond gooit? Deze actie van mooimakers.be helpt je omgaan met deze situaties.

Zero Waste geschenktips!

Zero Waste speelgoed: ben je nog op zoek naar cadeautips voor kinderen? Dan kan onze vorige aflevering over speelgoed jou misschien helpen!

Doe iemand Niks cadeau: Steun Greenpeace door iemand Niks te geven.

Welke menstruatiecup past bij jou? Doe de test op cupkiezer.nl voor je de menstruatiecup aankoopt voor jou of iemand anders.

Boc’n Roll: Een herbruikbare verpakking voor belegde broodjes onderweg. Een toffe cadeautip voor wie veel op de baan is.

Een boom laten planten in een voedselbos: Bij Linked.Farm in Asse kan je bijvoorbeeld een boom kopen en nadien genieten van zijn vruchten. Als dat geen duurzaam kerstgeschenk is!

Wordt meter of peter van een diertje: Op een zorgboerderij wonen veel diertjes die aangepaste verzorging nodig hebben en een schoon hok. Jij kan dat steunen door iemand meter/peter te maken van dat dier als kerstgeschenk. Bij Huppeldepup (Humbeek) kan je al even informeren. Maar ook bij de Zonnegloed (Oostvleteren) kan je terecht om exotische dieren een hart onder de riem te steken. Ook VOC Merelbeke kan altijd steun gebruiken van vrijwilligers.

Lili Bulk: Een leuke geschenktip voor eindejaar zijn deze potjes droge voeding in glas met statiegeld! Je hebt in een paar minuten tijd een volledige maaltijd. Ze hebben zoete en zoute recepten.

Mixua Ecotours: Doe iemand een mooie, ecologische ontdekkingstocht cadeau en ga gezellig mee!

De Zero Waste Kalender: Uiteraard is deze kalender ook een ideaal “Zero Waste” geschenk voor de kerstperiode!

Meer tips over Zero Waste?

Ik ontwierp een herbruikbare Zero Waste Kalender met 366 tips om zichtbaar én onzichtbaar afval te verminderen.

Zero Waste Kalender thumbnail

3 Replies to “#17: Zero Waste het jaar uit”

  1. Hier ook nog een aantal zero waste cadeau ideetjes: een familie escaperoom, een op maat muurschildering via vb muurschilderingen Sharina, homemade kookworkshop met vriendinnen.

    Voor de snacks bak ik al 2 jaar 1x in de week zoet of hartigs…heel simpele dingen op minder dan 15 min. Bereiding. We eten de helft op en vriezen de helft in. ’s morgens neem je snack uit naar keuze en kan je doorheen de dag opeten. I love IT…

Comments are closed.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook