#42: Over batterijen (Gast: Fatima Boudjaoui en Nele Peeters van Bebat)

Hoe worden batterijen gerecycleerd? Hoe kunnen we er duurzaam mee omgaan? Wat met batterijen in de toekomst? Die voorraad grondstoffen raakt toch op? E!Colle stelt al jullie vragen over batterijen aan Nele Peeters en Fatima Boudjaoui van Bebat, de organisatie die in België mee helpt aan het recycleren van batterijen.

Luister naar de podcast via je favoriete app:

Luister via: Apple Podcast , SpotifyGoogle Podcast , DS Podcast , ….

Geen podcast app?

Beluister deze aflevering op Youtube.

Vind je deze podcast leuk?

Schenk ons een virtuele koffie.

Beoordeel ons op checkpod.

Shownotes:

00:00:10 – We spreken met Fatima Boudjaoui en Nele Peeters van Bebat. Bebat recycleert al onze batterijen.

00:01:18 – Ontdek het nieuwe IPCC-rapport of lees de samenvatting op de site van Regreener, waar je ook kan investeren in ecologische projecten en groene energie.

00:04:23 – Het artikel over Mike Cannon-Brookes die een bod doet op kolencentrales om ze definitief te sluiten. Bekijk een uiteenzetting op Youtube.

00:07:17 – Op directrepair.be kan je onderdelen van een elektrisch toestel zoeken en afzonderlijk aankopen, zodat je het kan herstellen.

00:13:02 – Op 22 maart is de Water Challenge gestart. Veerle doet mee. Krijg jij ook graag tips om water te besparen? Of wil je de challenge nog last minute aangaan? Check www.waterchallenge.be.

00:13:52 – In onze aflevering van Join For Water krijg je meer informatie over waterverspilling en wat je kan doen om dat soort “waste” tegen te gaan.

00:15:00 – Veerle is verslaafd geworden aan tweedehands.be en gelooft dat je daar evenveel kan vinden als op bol.com.

00:17:30 – Veerle en Kristof gingen samen naar de comedyshow “Influencer” van Henk Rijckaert en waren enthousiast over zijn humoristische spot met water uit flessen. Dit deed hen denken aan de uitleg van Patrick Doyen in aflevering 19, over water en frisdrank.

00:30:26 – Bekijk het volledige inzamel-, sorteer en recyclageproces van de batterijen in België.

00:44:20 – Veerle las in het boek “De verborgen impact van Babette Porcelijn“, daar staat dat de grondstof antimonium op raakt. Je ziet er ook een overzicht van andere steeds moeilijker te verkrijgen grondstoffen.

01:04:35 – Het filmpje van de Universiteit van Vlaanderen dat mooi weergeeft hoe een batterij “plat” gaat en wat er gebeurt als je het laat vallen.

01:13:47 – Kristof had een vraag over een “lekkende” batterij. Bekijk hier een instructiefilmpje over hoe je een toestel kan schoonmaken.

01:16:00 – Het Zero Waste Project vroeg of er ook oplaadbare versies zijn van knoopcellen. Inmiddels weten we het antwoord: Ze bestaan, maar ze worden minder gebruikt. De voorkeur gaat naar polymeercellen.

Polymeercel

01:19:20 – Op Ifixit kan je hulp vinden om zelf toestellen te herstellen. Je kan er van bijna elk elektrisch toestel een filmpje vinden met stappen om het te herstellen.

01:22:00 – Met de klas kan je Villa Pilla bezoeken, een educatief en geanimeerd bezoek vol experimenten over de batterij.

01:27:00 – Meer info over de eerste batterij van Volta? We weten inmiddels dat het niets met Villa Volta te zien heeft.

Nog enkele weetjes:

In het najaar van 2022 doet Bebat opnieuw een actie met de recyclageparken waarbij je een gratis batterijtester kan ontvangen in ruil voor je gebruikte batterijen.

In de week van 11 april 2022 vallen de nieuwe inzamelbusjes van Bebat in je brievenbus. Als je een sticker hebt met “geen ongeadresseerde reclame” kan je de kubus steeds hier aanvragen.

Meer tips over Zero Waste?

Ik ontwierp een herbruikbare Zero Waste Kalender met 366 tips om zichtbaar én onzichtbaar afval te verminderen.

Thumb Zero Waste Kalender
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Instagram
Facebook